Ta tjenestene tilbake!

herning-kvad.jpg

Vi kan ta tjenestene tilbake. Det finnes handlingsrom til å motvirke privatisering og kommersialisering. Men det krever politisk vilje, sa Linn Herning fra For Velferdsstaten på NTL-dagene torsdag.

Herning viste til to tendenser som preger utviklingen av velferdsordningne i Norge i dag: privatisering og kommersialisering. - Høyresidepolitikere bruker aldri ordet privatisering. De sier konkurranseutsetting, eller aller helst: fritt valg for brukeren, sa Herning og viste til at resultatet er det samme enten det dreier seg om salg av offentlige virksomheter, nyetablering i privat framfor offentlig sektor, konkuranseutsetting av offentlige tjenester eller ulike former for offentlig-privat samarbeid.

Kommersialisering er en annen prosess som foregår i velferdssektoren, og det skjer både i offentlig og privat sektor. I privat sektor utkonkurreres ideelle driftsformer av kommersielle, for eksempel innen barnehagesektoren, og i offentlig sektor organiseres tidligere forvaltningsorganer som konserner. Felles for disse er en overgang til en mer kommersiell driftsform.

- Private selskaper går ikke inn i norsk velferdssektor fordi de er opptatt av norsk velferd, men fordi den norske offentlige sektoren er en av de mest stabile investeringsobjektene på kloden, sa Herning og viste til de nordiske velferdskonsernene Espira (barnehager) og Norlandia som eies av internasjonal finanskapital er registrert i skatteparadiser.

Herning viste hvordan konkurranseutsetting i praksis fører til privatisering fordi anbudssystemet fører til at de kommersielle vinner. Kommersielle selskaper har vunnet 38 av 44 fullførte anbudsrunder om barnehager 1997-2012. Andre- og tredjegangsrunder ble 100% vunnet av kommersielle fordi den opprinnelige tariffavtalen da er utløpt, og de kommersielle kutter i pensjon og andre sosiale kostnader.

Nesten alle kommersielle barnehager eies av holdingselskaper. Penger flyttes internt mellom barnehagen og holdingselskapet, slik at det framstår som at barnehagen går med underskudd selv om eierne tar ut høy profitt.

- Det offentlige kan ta tilbake tjenestene eller la være å gi fra seg flere tjenester, eller vi kan fjerne de ordningene som tillater private sugerør i fellesskapets kasser. Men samtidig må vi tenke kvalitetsutvikling og kjempe mot uegnede driftsformer. Vi må ha en offentlig sektor på offentlig sektors premisser, sa Herning.