- Målstyringen svekker staten

John-Leirvaag-2.jpg

NTL-leder John Leirvaag mener kritikken mot politietaten i 22. juli-kommisjonens rapport er et eksempel på en negativ utvikling i statsforvaltningen som helhet. - Mål- og resultatstyring har blitt det rådende styringsprinsippet i hele det statlige området, og i mange etater har det utviklet seg til å bli detaljstyring. I stedet for å styre etter noen få, overordnede mål, må mange virksomheter rapportere på mer enn hundre mål, noe som har svært uheldige konsekvenser, sier Leirvaag til Klassekampen.

I kjølvannet av 22. juli-kommisjonens rapport, som peker på hvordan målstyringen i politietaten fører til feilprioriteringer, viser NTL-leder John Leirvaag til tilsvarende eksempler i andre deler av forvaltningen.

Leirvaag viser til tre eksempler fra NTLs rapport om markedsstyring i staten: målingne av antall bokettersyn i skatteetaten, som fører til nedprioritering av de store og viktige sakene, og tilsvarende overdreven tro på kvantitative målekriterier i NAV og Forsvarsbygg.

- Her må den politiske ledelsen se nøye på hva som kan gjøres annerledes. Slik det er nå fungerer ikke offentlig sektor bra nok, og vi ser oss nødt til å rope varsko når styringssystemene hindrer etatene i å gi best mulig tjenester til innbyggerne, sier Leirvaag til Klassekampen.

Aksel Hagen, stortingsrepresentant for SV i kommunal- og forvaltningskomiteen, mener regjeringen har hjort for lite for å snu den negative utviklingen. - Vi har gjort alt for lite. Dette er det rådende paradigmet i all offentlig forvaltning, og veldig vanskelig å ta tak i. Målstyring i seg selv er ikke problemet, men det blir det når vi tror at vi kan kvantifisere alt. Her er vi nødt til å få tilbake respekten for faglige vurderinger, sier han til Klassekampen.

Les hele saken på Klassekampens nettsider

Last ned NTLs rapport Markedsstyring i Staten (2012)