- Tillit og samhold er limet i samfunnet

raymond-johansen.jpg

- Kan vi tenke oss den norske samfunnsmodellen hvis vi ikke har tillit hos befolkningen? spurte Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen da han talte på NTL-dagene på fredag.

- I Norge har vi høy skattemoral og en vilje til å betale skatt i befolkningen. Folk har tillitt til at de får gode felleskapsløsninger tilbake. Et sterkt arbeidsliv og en sterk offentlig sektor er tuftet på tillitten, sa Johansen.

Johansen snakket om hvordan målstyring og kontroll kan skape frykt, og at frykt kan være en trussel mot tillitten. Målstyring og kontroll er sentrale prinsipper i markedsstyring. Mer markedsstyring og mer privatisering av offentlig sektor kan gjøre at den tillitten vi har bygd opp blir truet, sa Johansen

Samtidig innrømmet han at han ikke har allergi mot privatisering, men var tydelig på at privatisering ikke er ideologi og løsning for alt, som det er for høyresiden. Han takket NTL for politisk press mot markedsstyring i staten. - Fagbevegelsen må være med å diskutere og ha eierskap til de løsningene vi velger fremover. Dere må være med på å begrunne hvorfor vi velger å ikke privatisere, oppfordret Johansen fra talerstolen.