- Et fleksibelt og rettferdig lønnssystem

John-Leirvaag-int.jpg

- Vi vil beholde lønnsystemet i staten. Det er fleksibelt og rettferdig. Det sikrer også at staten kan rekruttere den kompetansen som er nødvendig. Sist men ikke minst er et overordnet lønnsystem et godt verktøy for å fortsette likelønnskampen, sa NTL-leder John Leirvaag på LOs representantskapsmøte 18. februar 2014.

Leirvaags innlegg på representantskapsmøtet:

Dirigent, representantskap,

I et innlegg i Dagens Næringsliv forrige onsdag gikk Akademikerne til frontalangrep på avtaleverket i Statlig sektor. Akademikerne ønsker å fjerne lønnstabellen, stillingskoder og lønnstrinn i staten, og å flytte alle forhandlinger om fordeling av lønnsmidlene til den enkelte virksomhet.

Dirigent, Akademikerne kjenner nok på at de ikke har nådd igjennom med sin lønnspolitikk om mer til de få på bekostning av de mange.

Akademikerne harselerer om at 5 personer sitter rundt et bord i Oslo og bestemmer lønnsveksten for 150 000 statsansatte.

Når vi på LO-siden setter oss til forhandlingsbordet, har vi med oss krav som har blitt fremmet av medlemmer og tillitsvalgte gjennom lokale tariffkonferanser og vedtak i organisasjonen.

Etter forhandlingene sender vi resultatet ut på uravstemning hos medlemmene. Jeg trodde at også Akademikerne hadde dialog med medlemmer og tillitsvalgte før og etter forhandlingene, men ting tyder på at det kanskje ikke er slik ?

Vi vil beholde lønnsystemet i staten. Det er fleksibelt og rettferdig. Det sikrer også at staten kan rekruttere den kompetansen som er nødvendig. Sist men ikke minst er et overordnet lønnsystem et godt verktøy for å fortsette likelønnskampen.

NTL vil arbeide for lik lønn for likt og likeverdig arbeid, også på tvers av tariffområder. Lønnen i kvinnedominerte yrker er tradisjonelt blitt verdsatt lavere enn mannsdominerte yrker. NTL ønsker at arbeidet for likelønn blir ivaretatt i lønnsoppgjøret. Dersom vi også skal nå målet om mindre forskjeller må de lavest lønte løftes, slik at ulikhetene i samfunnet kan reduseres.

Dirigent, på dette grunnlaget er jeg er glad for å konstatere at sekretariatets enstemmige innstilling til tariffpolitisk uttalelse er tydelig:

Fortsatt arbeide for rettferdig fordeling, for likelønn og for likepensjon.

Takk for oppmerksomheten !