Til kamp for tariffsystemet i staten

John-Leirvaag-int.jpg

Hovedoppgjøret i staten innledes i dag. LO Stat og Unio krever fortsatt satsing på likelønn og lover kamp for tariffsystemet i staten. - Vi er veldig fornøyd med at UNIO og LO Stat er enige om å prioritere sentrale tillegg som kommer alle til gode, og at vi er enige om at vi ønsker justeringsforhandlinger der vi kan ta tak i grupper som har blitt hengende etter, sa NTL-leder John Leirvaag under kravoverleveringen.

- NTL er opptatt av en god likelønnsutvikling. I mellomoppgjøret 2013 var ble det kun gitt generelle tillegg, ikke justeringer, og vi ser at vi ikke får en like god likelønnsutvikling som ved de årene vi har hatt justeringsforhandlinger. Vi mener at justeringsforhandlinger er nødvendig for å kunne oppnå målet om at kvinner og menn skal tjene likt for lik type arbeid. I dag er kvinners andel av menns lønn 96 % og vi er ikke fornøyd før kvinner og menn står likt, sier Leirvaag.

I forkant av tariffoppgjøret har hovedsammenslutningen Akademikerne tatt til orde for å endre dagens lønnssystem i staten og la all lønnsdannelse skje lokalt. Leder av LO Stat Tone Rønoldtangen sier i en pressemelding at en slik omlegging er uaktuell. - Dette kommer vi ikke til å finne oss i. Vi har hørt enkelte signaler fra regjeringen som tyder på at de har forståelse for Akademikernes syn. Hvis dette betyr at vi blir møtt med slike krav fra staten, er det å be om brudd i forhandlingene, sier Rønoldtangen.

Rønoldtangen konstaterer at meklingsresultatet i frontfaget ga et resultat som er beskrevet som moderat. - I offentlig sektor må dette selvfølgelig tas hensyn til. Vi forsvarer frontfagsmodellen og har lang tradisjon for å vise ansvarlighet. Men det hører med til historien at i siste tariffperiode er det et lønnsetterslep på 0,5 prosent i forhold til industrien. Dette må tas hensyn til i forhandlingene med staten, sier hun.