Skattereformer uten involvering

john-leirvaag-intervju.jpg

- Dette er nok et eksempel på at finansministeren iverksetter en stor reform uten at etatene eller de ansattes organisasjoner er involvert, sier NTL-leder John Leirvaag. Finansministeren foreslår i dag at skatteoppkrevingen skal flyttes fra de kommunale skatteoppkreverne til Skatteetaten.

Les også: Siv Jensen hopper bukk over ansatte

Finansministeren konkluderer med at å flytte oppgavene vil gi en mer effektiv forvaltning, og at man kan kvitte seg med 4-500 årsverk i skatteforvaltningen. Etaten og de ansatte ble informert i fellesmøte i dag morges, rett før pressekonferansen. Skattedirektoratet får i oppgave å utrede flyttingen av oppgavene.

- Det som gjentar seg og som er spesielt, er at konklusjonen av disse "effektivitetsgrepene" for en helhetlig Skatteforvaltning er gitt, før det er gjort en utredning. Vi er redd for at hun fatter beslutninger på sviktende grunnlag. Skattedirektoratet får mange reformer og utredninger på kort tid, sier John Leirvaag.

Tidligere har Regjeringen igangsatt et arbeid for å flytte særavgifter (inkl. dokumentavgiften) og merverdiavgift ved innførsel til Skatteetaten, og med å innlemme Statens innkrevingssentral i Skatteetaten. Skattedirektoratet har fått korte frister på seg til å gjennomføre utredningen, og spørsmålet er om utredningskapasiteten er god nok. Samtidig har Skattedirektoratet fått beskjed om at de skal gjennomgå kontorstrukturen i Skatteetaten innen 1. mai 2015. Det er gjort kontorstrukturendringer i Skatteetaten i flere omganger, og sist i 2012. Slike endringer tar enormt mye ressurser, og skaper mye usikkerhet knyttet til arbeidsplasser og arbeidsoppgaver hos de ansatte, forteller Leirvaag.

Denne måten å drive endringsprosesser på, skaper stor uro i skatteforvaltningen. - De ansatte har ikke vært involvert, og de sitter på fagkompetansen om etaten. Det blir derfor umulig for de å skulle si noe om de faglige konsekvensene ved disse endringene, og det hindrer derfor en god offentlig debatt om endringene i skatteforvaltningen, avslutter Leirvaag.