Velferdskonferansen 2014: Nå skal motkreftene samles!

velferdskonferansen2014-logo.jpg

Hovedtemaene på Velferdskonferansen 2014 er tre av de viktigste sosiale og politiske konfliktområdene i vårt samfunn: Sentralisering av makt og muligheter, markedsretting av offentlig sektor og kampen om arbeidslivet. Velferdskonferansen 2014 er et møtested for alle som vil bidra til å dra Norge i en annen retning. NTL oppfordrer alle med samfunnsengasjement til å delta!

Velferdskonferansen: Program, påmelding, praktisk

Langsomt omformes samfunnet vårt, makt og ressurser sentraliseres, offentlige tjenester og fellesgoder markedsrettes, arbeidsliv og ansvar individualiseres. Fellesskap, frihet, tillit og demokrati brytes mot sterke interesser som vil skape større markeder innen offentlig velferd og bryte ned det fellesskapet som er bygget opp. Sosial dumping brer om seg, varslere knebles, fagbevegelsen undergraves, naturressurser og offentlig eiendom selges og offentlig innsyn begrenses av bedriftshemmeligheter. Men vi begynner også å se at motstanden vokser fram, motstand som nytter og som vekker flere.

Følgende hovedtemaer tas opp på konferansen:

Sentralisering og lokal avmakt: Hvordan samles om alternativene?

Sykehus, politi, brann, NAV, skatt, kommune. Reformene har tre ting felles: De sentraliserer makt og desentraliserer ansvar. De reduserer nærhet og svekker trygghet og beredskap. Beslutningene baseres på myter om antatte stordriftsfordeler som sjelden har rot i fakta.

Det er på tide å se fellestrekkene, hva reformene gjør med samfunnsoppdraget til fellesinstitusjonene våre, slik at innbyggere, lokalpolitikere og ansattes organisasjoner kan samles om alternative løsninger – som styrker demokratiet og sikrer lokal og bærekraftig kontroll over ressursbruken.

En offentlig sektor for framtida: Mål – eller mening?

Opprøret blant ansatte i offentlig sektor sprer seg. Stadig flere tar til orde for at organisering, styring og ledelse av offentlig sektor må endres. Det må skapes rom til faglig funderte vurderinger, skreddersøm tilpasset de aktuelle behov og reell mulighet til å innfri samfunnsoppdraget.

Utviklingen peker imidlertid fortsatt i en annen retning: Mot mer rapportering, sterkere kontroll, flere styringsindikatorer, karakterer på ansatte og flere konsulenter. Resultatet blir et mistillitsregime som gradvis struper motivasjon og arbeidsglede, svekker faglig skjønn og umuliggjør tilpasning til brukernes behov. Men det er opprør på vei, og noen har lykkes. Det trengs mer kunnskap, flere allianser og nye løsninger for å styrke dette arbeid.

Kampen om arbeidslivet: Mot løsarbeidersamfunnet?

Fagbevegelsen har kjempet fram økt demokrati i arbeidslivet og økt innflytelse for de ansatte over eget arbeid. Nå ser vi imidlertid at har kravet om økt styringsrett for arbeidsgiver stadig oftere er konflikttema mellom arbeidsgivernes og de ansattes organisasjoner. Det massive angrepet på lærernes arbeidsorganisering er bare ett av utslagene av dette klimaskiftet i store deler av norsk arbeidsliv. Angrep på havnearbeidernes rett til tariffavtale og ordnede arbeidsforhold er et annet utslag.

Økt sosial dumping, voksende arbeidslivskriminalitet, flere midlertidige stillinger, økt utleie av arbeidskraft, svekking av fagforeninger gjennom outsourcing og omorganiseringer uten medbestemmelse, er ødeleggende for arbeidslivet og svekker enkeltindividets frihet og trygghet. Motstand og nye allianser vokser imidlertid fram på stadig flere områder.

Kom på Velferdskonferansen 2014! Vær med og dra Norge i en annen retning!