Statsbudsjettet 2015: Mer til de rike, mindre til velferd

John-Leirvaag-int.jpg

Vi trenger en satsing for mer og bedre felles velferd, ikke skattelette for de rikeste og kutt i velferdsordninger og i forvaltning, sier NTL-leder John Leirvaag om statsbudsjettet som ble lagt fram idag.

Regjeringen legger til rette for privatisering
Regjeringen ønsker å kutte offentlige budsjetter ved å konkurranseutsette tjenester som f.eks renhold, der lavtlønte kvinner får enda dårligere lønn og pensjon. Dette handler ikke om effektivitet, men vil være en omfordeling fra lavtlønte i offentlig sektor til store internasjonale konserner, sier Leirvaag.

Med dette vil vi se en forsterkning av politikken som hittil i høst har ført til at mange hundre renholdere i Forsvaret vil miste jobben, sier Leirvaag.

Regjeringen vil gi private firmaer økt mulighet til å levere tjenester til statlige virksomheter uten å bli belastet med merverdiavgift. Virkemidlet å fjerne merverdiavgift på innkjøp av tjenester i staten.

Regjeringen kutter i velferdstjenester og tilbud
Under dekke av en reform kutter Regjeringen en halv prosent over alle bevilgninger til drift av statlige virksomheter i budsjettforslaget. I 2015 betyr dette kutt på 1,4 mrd kr. Det betyr gjennomgående kutt for forvaltningen uten at effektene er vurdert.

- Staten har gjennomgått stadig effektivisering av sin virksomhet. Ytterligere kutt uten at noe bortprioriteres vil helt klart gå utover kvaliteten og tjenestetilbudet som virksomhetene yter og er svært uklokt, sier John Leirvaag.

______________


Les også "Bred front mot økte forskjeller":
http://www.siste.no/okonomi/arbeidsliv/article7628810.ece