Systemisk privatisering

knut-kjeldstadli.jpg

Det er ikke Høyres ideologi som ligger til grunn for å privatisere offentlig virksomhet. Privatisering er en av de få måtene kapitalen kan ekspandere i en tid der profitable investeringsmuligheter er mangelvare. I den grad privatisering er ideologisk er det ikke tilfeldig eller individuelt, men systemisk, sa professor i historie Knut Kjeldstadli på NTL-konferansen fredag.

I land i Nord er bortimot 70 prosent av økonomien basert på tjenester, og en stor andel av dem er i offentlig regi og utenfor akkumulasjonsprosessen. Det er bra for innbyggerne, men dårlig for kapitalen.

Kjeldstadli tok for seg hvordan staten kan komme til å utvikle seg i framtiden. Et av de mest markante utviklingstrekkene er at statens rolle i vår tid ser ut til å bli begrenset, men sterk. Stater konsentrerer seg i økende grad om å være sterk på de områdene der den kan legge til rette for kapitalens behov.

- Internasjonale organisasjoner som WTO og Verdensbanken er aktive pådrivere for å forsterke og påskynde denne prosessen i retning av en markedsøkonomi som ikke er begrenset av, men beskyttet av staten, sa Kjeldstadli.

Han mente mange i Norge tar 1900-tallets statsdannelse for gitt. - Vi mangler en mental beredskap på angrep mot demokratiet. Norge preges av en svært høy tillit til myndighetene og til demokratiske prosesser. Men dette er et system som kan rase sammen dersom noen grunnleggende forutsetninger undergraves, for eksempel det organiserte arbeidslivet. Vi har en nærmest religiøs holdning til den såkalte norske modellen. Vi tror vi kan bebreide arbeidsgiverne for å bryte med denne modellen, som om de hadde en god grunn til å følge den.

- Norwegian er en demonstrasjon av dette. De nekter å forholde seg til noen hensyn til det samfunnet de opererer i. Uten staten ville lønn være en konkurransefaktor som alle andre. Hva skjer den dagen middelklassen tar over den økonomiske elitens holdninger om de ikke ønsker å være med på å finansiere samfunnet?