NTL støtter havnearbeiderne i Norsk Transportarbeiderforbund!

ntf.jpg

I over ett år har det pågått en hard kamp i norske havner. Forbundsstyret i NTL har i dag bevilget 30 000 kroner til Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) sitt arbeid for retten til arbeid og tariffavtale for havnearbeiderne. Boikotten av Risavika terminal med sympatiaksjoner i Tromsø og Mosjøen har nå vart i over et år.

Den 4. februar startet NTF ytterligere en boikott av Yilport i Oslo havn fordi de nekter å undertegne tariffavtale med forbundet. NTLs forbundsstyre støtter de streikende i NTF i deres krav om at fortrinnsretten fortsatt skal praktiseres. Konflikten dreier seg om havnearbeidernes fortrinnsrett til lossing- og lasting av skip, en rett som har vært satt under stort press i en rekke land verden over de siste årene. Her til lands har fortrinnsretten vært en del av de norske tariffavtalene i snart hundre år.

Fortrinnsretten er stadfestet i ILO-konvensjon 137, som Norge ratifiserte i 1974. Den norske staten har overlatt til partene i arbeidslivet å gjennomføre konvensjonen, men NHO Logistikk og Transport har benektet at konvensjonen gjelder i norske havner. Det er veldig sjelden at arbeidsgivere av en viss størrelse i Norge ikke innordner seg vanlige regler i norsk arbeidsliv.

Forbundsstyret i NTL støtter de streikende i Norsk Transportarbeiderforbund i deres krav om at fortrinnsretten fortsatt skal praktiseres. Vi oppfordrer motparten til snarest mulig å komme til enighet med NTF og sørge for at alle berørt av konflikten kan returnere til sine jobber.