Mulig samarbeid om redusert konsulentbruk i NAV

konsulentbruk-i-nav-rapport-forside.jpg

- NAVs egen konsulentbruksstrategi blir ikke fulgt, og NAV leter altfor sjelden i egen organisasjon etter den kompetansen de trenger før konsulenter kjøpes inn. Det viser rapporten NTL NAV har skrevet om konsulentbruken i etaten. - NAV-ledelsen var positive til mange av forslagene i rapporten og var innstilt på å jobbe sammen for å løse dette, sier Torgeir Homme, som er sentralt tillitsvalgt i NTL NAV og en av forfatterne bak rapporten.

Last ned: NTL NAVs rapport "Konsulentbruk i NAV"

NTL NAV presenterte rapporten for NAV-ledelsen tirsdag. - Jeg er positivt overrasket over at arbeidsgiver unisont ga oss ros for å ha gjort dette viktige arbeidet. De var innstilt på en ny retning og en plan for å løse problemene sammen, sier Homme.

Rapporten peker på endel problemer som forårsakes av den svært omfattende konsulentbruken og foreslår konkrete endringer. - Vi vil at intern kompetanse skal satses mer på, at det skal ansettes der det er behov for det, og outsourcingsstrategien må revurderes. Vi savner også fokus på profesjonell oppfølging av konsulentbruken. Det å bruke konsulenter blir for lettvint når rutinene ikke følges. Vi tror at dersom den foreliggende konsulentstrategien faktisk blir fulgt vil det føre til en reduksjon i bruk av konsulenter, sier Homme.

NTL NAV vil nå jobbe for å gjøre innholdet i rapporten kjent og ta temaet opp i medbestemmelsesappartatet. - Vi ønsker en partssammensatt gruppe som kan diskutere flere konkrete tiltak for å redusere konsulentbruken. I første omgang skal saken opp som drøftingssak i det ordinære medbestemmelsesapparatet.

Basert på kjente opplysninger, summerer rapporten Navs kjøp av konsulenttjenester til over 10 milliarder kroner siden 2007. Det utgjør 1,3 milliarder kroner årlig.

– Om man hadde redusert bruken med en tredjedel, kunne man ansatt 1000 saksbehandlere på gjennomsnittlig lønnsnivå, påpeker Homme.

Med så store summer, mener NTL NAV at etaten må gjøre mer for å sikre at de får god valuta for pengene.

Les mer om rapporten i frifagbevegelse.no