Tjenestemannsloven: Ikke ødelegg noe som fungerer!

Kjersti_nettsidene.jpg

AFI har på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, KMD, undersøkt hvordan Tjenestemannslovens bestemmelser praktiseres i de statlige virksomhetene. NTL mener det er behov for opplæring av statlige ledere, ikke lovendringer. -Vi håper en samla arbeidstakerside nå står opp for Tjenestemannsloven, sier nestleder Kjersti Barsok.

AFI-rapporten Prinsipper og praksis viser at Tjenestemannsloven fungerer etter formål og hensikt. På noen områder ser vi av funnene at det er det er behov for en bedre opplæring av de som skal forvalte dette lovverket. Dette er noe NTL har etterspurt over lang tid, sier Kjersti Barsok, nestleder i NTL. I stedet for å endre loven, som rapporten viser fungerer etter formålet, bør derfor opplæring av statlige ledere prioriteres.

I svarene sier ca 75 % at ansettelsene skjer mellom en til tre måneder etter utlysning. En tidligere undersøkelse viste også at dagens regelverk gjør det mulig å foreta effektive tilsettinger i statlige virksomheter. Dette forutsetter at ledere prioriterer saksbehandlingen ved tilsettinger.

Rapportens viser at det i stor utstreking foregår tilsettinger i midlertidige stillinger, både for å omgå antatte risikoer ved faste tilsettinger (stillingsvernet) og spare tid ved å ikke følge kvalifikasjonsprinsippet. Dette er svært uheldig og bør være til bekymring for regjeringen. Det støtter imidlertid opp under vårt krav om bedre opplæring av statlige ledere, sier Barsok.

Gjennom personalreglement kan statlige virksomheter foreta nødvendige lokale tilpasninger til virksomhetens behov. Her viser rapporten at et stort flertall mener behovene for lokale tilpasninger ivaretas godt med dagens regelverk men at det lokale handlingsrommet kan brukes bedre.

Mange har en forestilling om at statsansatte er uoppsigelige. Rapporten viser at reglene om oppsigelse brukes av virksomhetene. Rapporten viser funn som kan tyde på at virksomhetene bør bruke prøvetiden bedre. Det betyr at det i dag også der er et handlingsrom som ikke benyttes.

Den norske forvaltningen har høy tillit og legitimitet i befolkningen. Tjenestemannsloven er en viktig del av fundamentet som sikrer faglig integritet og rettsikkerhet – slik skal det også være i framtidas forvaltning. Da trenger vi å styrke grunnmuren, ikke rive deler av den.


Før regjeringen foreslår endring av loven, bør den sørge for at den faktisk brukes som forutsatt, sier Barsok.