- Fagbevegelsen må tro på seg selv

Lars-Haukaas-kvadr.jpg

- Selvsagt kan fagbevegelsen utøve medbestemmelse! Har dere i NTL blitt usikre på dere selv, spurte administrerende direktør i Spekter Lars Haukaas. Han var blitt blitt bedt om å gi sitt svar på om ansattes medbestemmelse er uforenlig med moderne styringsprinsipper på NTL-dagene.

- Dere må ikke stille slike spørsmål. Det er unødvendig, men i stedet for å grave meg dypere ned vil jeg fortelle hvorfor medvirkning er smart. Det er rett og slett fordi ledere som ikke kjenner fagbevegelsen gjør for mange feil. Det er mange fagforbund og de er svært ulike. Samarbeid er ikke enkelt, og en oppsplitta fagbevegelse gjør det ikke enklere. Skal vi da bare høre på de største, spurte Haukaas.

Haukaas brukte deler av sitt foredrag på å utdype det han mente var forskjellen på styring og ledelse. Det er de folkevalgte som skal styre offentlig sektor. Det er ikke hovedavtalen som skal styre politikken i Norge. Medvirkning handler om ledelse, og virker bare innad i den enkelte virksomhet. Utydelighet i ansvar svekker forutsetningen for god medvirkning. Vi trenger ledere med ansvar og legitimitet. Vi må respektere hverandres rolle og ansvar. Ledernes beslutninger blir bedre, dersom vi lykkes md medvirkning, mente han.

- Jeg registrerer at dere fortsatt kjemper mot New Public Management. Jeg trodde den kampen var over for lenge siden, sa Haukaas og viste til at en betydelig del av det som var offentlige tjenester nå er markedseksponert. Jeg ønsker meg ikke tilbake til å måtte stå i kø for å få telefon sa han. Offentlig sektor har skapt markedsaktører som klarer seg, 45 000 personer har gått ut av offentlig sektor og inn i markedseksponerte virksomheter, og de aller fleste av disse har klart seg godt, mente han.

-De nye sektorene er etablert, og det er her Spekter har sitt virkeområde. På dette området er dere i LO i en bakevje, dere har ingen strategier for hvordan dere skal arbeide der offentlig og privat sektor møtes, mente Haukaas.

Men Spekters administrerende direktør Lars Haukaas minnet forsamlingen på hvem det er som til syvende siste har makta. Medvirkning er ikke nødvendigvis det samme som å få gjennomslag. Noen ganger er svaret rett og slett nei, sa han.