Lønnsoppgjøret 2015: LO Stat stiller forberedt

prosent.jpg

Tariffoppgjøret 2014 i staten endte med en relativt stor lokal pott, men det LO Stat var aller mest bekymret over var at den potten gikk ut uten føringer for hva som skulle prioriteres. Det er en av grunnene til at LO Stat ba Fafo gjøre en undersøkelse om hvordan disse pengene ble fordelt. Tallene gir imidlertid grunn til optimisme.

Tallene fra undersøkelsen, som er gjennomført av Bård Jordfall viste ingen umiddelbar grunn til bekymring for fraværet av sentrale føringer for den lokale potten. 36 prosent av de lokale forhandlingsutvalgene mente fraværet av sentrale føringer gjorde det vanskeligere å gjennomføre forhandlingene, mens 12 prosent mente det ble lettere. 15 prosent mente kvinnene samlet sett kom godt ut av oppgjøret, mens bare fem prosent mente de kom dårlig ut.

38 prosent mente LO Stat kom best ut av forhandlingene, mens nesten like mange mente organisasjonene kom omtrent likt ut. 69 prosent mente LO Stat oppnådde sin prorata andel av potten, mens 25 prosent mente de oppnådde mer enn sin andel. Jordfall konkluderte med at LO Stats lokale forhandlingsutvalg samlet har god kontroll på de lokale forhandlingene og får ut minst sin andel av potten til sine medlemmer.

Ni av ti lokale forhandlingsutvalg tilknyttet LO Stat regnet ut prorata lønnsmasse selv, mens den siste tidelen aksepterte arbeidsgivers utregning. Dette er en markant økning siden 2006 da kun tre av fire gjorde slike beregninger selv.

53 prosent mente fordelingen av potten ideelt sett burde bli fordelt på flere personer, mens 36 prosent mente det burde være som tidligere år. Færre og færre mener potten bør fordeles på færre personer.

De aller fleste gjennomfører forberedende møter, men det er ikke alle relevante spørsmål som tas opp. Blant annet er det mange som rapporterer at spørsmål knyttet til likelønn og ivaretagelse av dem som er i omsorgspermisjon på forhandlingstidspunktet ikke ble tatt opp som tema på det forberedende møtet.