Kvinner kan tape 32000 årlig i pensjon

Fredrik-Oftebro-int.jpg

En ung kvinne som tjener 400 000 i året vil tape 32.000 årlig i pensjon i hvert av de 27 årene hun gjennomsnittlig er pensjonist dersom arbeidsgiver velger en innskuddspensjon, framfor den nye hybride pensjonsordningen som kom i fjor. - Arbeidsgivers krav om innskuddspensjon gjør kvinnene til de største taperne. Vi kan ikke akseptere en kjønnsdiskriminerende ordning, sier 2. nestleder i NTL, Fredrik Oftebro.

Dette kommer fram i et større oppslag i Dagbladet fredag 29.5. Avisa tar for seg den pågående konflikten om pensjon i kultursektoren. Partene strides om valget av framtid pensjonsordning og det er svært liten kontakt mellom partene.

Både kvinner og menn taper

Dagbladet viser til regnestykker som Sparebank1 har gjort for Fagforbundet. De viser at både kvinner og menn vil få en markert høyere pensjon med hybridpensjon enn med innskuddspensjon (begge med maksimale satser for innskudd, 7 prosent) For kvinner er altså differansen 32 000, mens den for menn er 19.000. Beløpet vil svinge litt i løpet av pensjonstida for begge ordningene.

Avisa har intervjuet flere eksperter om disse ordningene. Axel West Pedersen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning forteller at innskuddspensjon er lite gunstig for kvinner fordi kvinner lever lenger enn menn og følgelig må fordele pensjonskapitalen over flere år, eller være helt uten tjenestepensjon i flere år enn menn etter at innskuddspensjonen opphører.

Bedre enn både ytelse og innskudd

Agnes Bergo i pensjonseksperten sier til Dagbladet at hybridpensjon er bedre enn både dagens ytelsespensjon og innskuddspensjon. Hun viser også til at innskuddpensjonen som regel stopper etter et antall år og derfor er mindre gunstig for kvinner enn for menn.

– Det er flere grunner til at det er så stor forskjell, forteller Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag. Det første og kanskje det viktigste er at arbeidsgiver må betale et likepensjonstillegg for kvinner. Det sikrer at pensjonen blir livsvarig og at den blir omtrent lik for kvinner og menn. Det gjør hybriden forutsigbar, livsvarig og så kjønnsnøytral som det er mulig å få den.

En annen viktig grunn til at hybriden er bedre enn innskuddspensjonen både for kvinner om menn er at i hybridordningen må arbeidsgiver betale bankens kostnader til å forvalte pensjonskapitalen i utbetalingsperioden, mens i innskuddsordningen trekkes disse pengene fra de oppsparte midlene, dermed blir det mindre igjen til pensjon, forteller han.

Dette er eksempelet som Dagbladet gjengir:

Felles for begge er at de er 27 år gamle og blir 67 år i 2055 og tjener i dag 400 000.-

Mann Kvinne
Forventet levealder som pensjonist 23,5 år 27,1 år
Første års utbetaling med hybrid 125.000 123.000
Første års utbetaling med innskudd 106.000 90.000

Dette er forutsetningene: Det er benyttet Finans Norges bransjestandard for avkastningsprognoser for fremskrivning av henholdvis Hybridpensjon og Innskuddspensjon med garanti.

Begge produkter er forvaltet i kollektivporteføljen som har en forsiktig risikoprofil.

I eksemplene ser vi på bare på realavkastning som blir på 2,7% for kollektivporteføljen både i oppsparings- og utbetalingsperioden.

Siden kvinner lever lengre enn menn, er det tillagt en likepensjonstillegg på 15,5% for hybridpensjonen for å få lik pensjon i utbetalingsperioden.

Arbeidsgiver betaler omkostninger for begge produkter i oppsparingperioden.

Utbetalingen til hybridpensjon er livsvarig og innskuddpensjon opphører gjerne ved 77 år. I denne sammenligningen er innskuddpensjon gjort om til en livsvarig utbetaling.

I tillegg trekkes det for omkostninger for innskuddspensjon i utbetalingsperioden, mens for hybridpensjon dekkes dette av arbeidsgiver.

Kilde Dagbladet/Sparebank1/Fagforbundet