Godt fagforeningsarbeid ga medlemsvekst

rygge

I august skal etter planen brann-, rednings- og plasstjenesten ved den militære Rygge Flystasjon virksomhetsoverdras til Rygge Sivile Lufthavn. Arbeidet med å sikre de ansattes rettigheter i forbindelse med overgangen har gjort inntrykk også på de uorganiserte. NTL-avdelingen har doblet medlemsmassen og gjort rent bord.

- Vi har blant annet 21 ansatte på seksmånederskontrakter her. Hvordan skulle det gått om de skulle reforhandlet kontraktene hver for seg? Nå er de med i NTL og vi jobber med å forhandle for hele gruppen, sier NTL-tillitsvalgt Morten Nilsen.

Han mener NTL har framstått som en kompetent og relevant fagforening i denne prosessen, og at de uorganiserte på denne måten har sett hvor viktig det er å være organisert. - Vi har blant annet hatt besøk av representanter fra NTL sentralt og fra NTL Luftfarten. De står for det de sier, og det skjer ting når de tar tak i det, sier Nilsen.

Rygge Sivile Lufthavn (RSL) har fram til i år leid brann-, rednings- og plasstjenester (BRP) av forsvaret. Fra 1. august blir det omvendt. Femti ansatte i BRP virksomhetsoverdras fra Rygge flystasjon (militær) til RSL, og dermed fra NTL Forsvaret Rygge til det som trolig blir en ny avdeling innenfor NTL Luftfarten.

Nilsen mener overdragelsen har både positive og negative sider. - Forsvarets systemer kan være tungrodde, og det blir spennende å jobbe på nye måter. Samtidig er det utfordringer knyttet til pensjon og stillingsvern som vi må få på plass med den nye arbeidsgiveren. RSL går inn for å si opp avtaleverket vårt, og vi må forhandle en ny tariffavtale.

Også i Bodø kan det gå mot en tilsvarende virksomhetsoverdragelse av BRP-tjenester fra forsvaret til den sivile lufthavnen. - Bodø Lufthavn eies av Avinor, og overgangen kan dermed bli enklere der. Likevel kan det tenkes at det arbeidet vi gjør nå kan være nyttig for den prosessen de skal gjennom og for lignende virksomhetsoverdragelser i framtiden, sier Nilsen.