Bli med og gjør NTL bedre!

orgdebatt.png

Fram til neste landsmøte skal NTL ha en grundig gjennomgang av organisasjonenen. Gi oss dine innspill og tanker om funnene i organisasjonsundersøkelsen som du kan lese mer om i denne artikkelen. Last ned debattheftet og diskuter på årsmøter, medlemsmøter eller styremøter.

Last ned debattheftet

Last ned kaffekurset

Rapporten i sin helhet finner du på NTLs medlemsnett

Mer om funnene i rapporten
Rapportforfatter Johan Røed Steens kommentarer til funnene i rapportenpå følgende måte:

Ledere i landsforeninger opplever å ha dårlig tid til å utføre tillitsvalgtsarbeidet, mens tillitsvalgte lenger ned i systemet opplever å ha bedre tid. Landsforeningene har flere frikjøpte tillitsvalgte på heltid, men i mange tilfeller også flere oppgaver.

Landsforeningene bruker mest tid på info til medlemmene, medbestemmelse og forhandlinger. De bruker minst tid på skolering, medlemsmøter og aktiviteter. For avdelinger og foreninger er bildet temmelig likt, men mindre tid på politisk arbeid. De plasstillitsvalgte bruker mest tid på lønnsspørsmål og lønnsforhandlinger, som andel av den tiden de bruker.

Mange orgledd bruker mer tid enn før på medbestemmelse, og særlig landsforeningene bruker mer tid på omstillinger. Mange plasstillitsvalgte svarer at de bruker mindre tid enn før på verving.

Den vertikale kontakten ser ut til å være god. 81 prosent av plasstillitsvalgte har hatt kontakt med sin avdeling eller forening det siste året, og mange har jevnlig kontakt. Ni av ti plasstillitsvalgte opplever at det er lett å komme i kontakt med avdelingen/foreningen. Rundt to av tre respondenter i organisasjonsleddene synes tilgjengeligheten til forbundskontoret er god/nokså god og at de får god hjelp fra forbundskontoret.

NTLs tillitsvalgte ser derimot ut til å ha relativt lite kontakt med andre deler av fagbevegelsen utenfor NTL, og denne kontakten er lavere for NTLs del enn det som kommer til uttrykk i tilsvarende undersøkelser i andre forbund. – Dette kan ha å gjøre med NTLs organisasjonsstruktur med etatsvise organisasjonsledd. I forbund med regional organisering, for eksempel Fagforbundet, ser vi mer av denne kontakten på tvers, sier Steen.

Mer om debattformen
Dere kan velge å ta utgangspunkt i ett eller flere av spørsmålene i debattheftet for å skape debatt. Det er selvsagt også mulig å kommentere andre deler av undersøkelsen. Frist for innspill og tilbakemeldinger er 1. april og sendes til post@ntl.no

FAFOs kartlegging blant NTLs tillitsvalgte om hvordan det er å drive lokalt fagforeningsarbeid gir et godt inntrykk av tillitsvalgtsarbeidet i organisasjonen. Rapporten finner du på medlemsnett og du må logge inn for å laste den opp.

Debattheftet finner du i lenken nedenfor. Send det gjerne ut til medlemmer ved utsendelse til årsmøter eller medlemsmøter. Vi har
også laget en ferdig presentasjon, et kaffekurs, som er en power-point som vi oppfordrer til å bruke på møter og samlinger. Det kan gi et godt grunnlag for diskusjon.

Vi ønsker bred deltagelse, gode diskusjonen og forankring i organisasjonen. Organisasjonsdebatten kan behandles i styre, medlemsmøte eller på årsmøte. Det er ikke lagt til grunn noen formelle krav til tilbakemeldingenes form, lengde eller innhold.