Vil styrke samhandlingen mellom statlige etater

aasrud.gif

- Sektorspesifikk måling er meningsløs. Etatene må virke sammen. Konkurranse mellom etatene om måloppnåelse har vi ikke råd til. Vi må unngå silotenking i forvaltningen, sa fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud på NTLs markedsstyringskonferanse tirsdag.

Aasrud satte fokus på behovet for samhandling mellom etatene i sin innledning til NTLs markedsstyringskonferanse tirsdag. Stilt overfor en dagsorden preget av problematiseringen av mål- og resultatstyringen i staten pekte statsråden på hvordan vi kan sette må som er meningsfulle, og at målene som settes i større grad må være sektor- og etatsoverskridende

- Regjeringen ønsker å styrke samhandlingen mellom etatene, blant annet gjennom regjeringens digitaliseringsprogram. Tildelingsbrev og lederkontrakter må stille krav om samhandling, ikke bare intern, isolert måloppnåelse, sa Aasrud.

Statsråden pekte også på utfordringer som følger med en slik samhandlingssatsing.

- Samhandling er utfordrende, fordi det utfordrer linjeprinsippet i forvaltningen, og ansvarsfordelingen mellom departementene. Dessuten sitter den etatsinterne tenkingen i mange tilfeller i ryggmargen, og vi kan ikke med et pennestrøk vedta endringer i kultur og tenkemåte.

Assisterende direktør i Difi, Vivi LAssen helte kaldt vann på Aasruds utspill. - Samordning mellom etatene lider under mål- og resultatstyringen. Å lage mål og resultatkrav om samhandling er ikke lett.