- Husk at IKT-utvikling er virksomhetsutvikling

Brechan-kvad.jpg

- Som tillitsvalgte møter vi flere barrierer for medbestemmelse i IKT-utviklingsprosjekter. For å komme oss videre må vi huske å se forbi det teknologiske fokuset og se IKT-utviklingen som virksomhetsutvikling, og bruke det avtaleverket vi har for medbestemmelse, sa Torstein Brechan fra NTL NAV på eForvaltningskonferansen tirsdag.

Brechan har deltatt som tillitsvalgt i NAVs Moderniseringsprosjekt, et prosjekt preget av budsjettoverskridelser og manglende resultater. På eForvaltningskonferansen snakket han om tillitsvalgtes medbestemmelse i e-forvaltningen.

- Ledelsen sitter med alle kortene på hånden når vi snakker teknologi: terminologien, avtalene med leverandørene, informasjon om behov og begrensninger i et språk og en kontekst vi ikke har mulighet til å utfordre. Vi bestemte oss for å droppe teknologifokuset og se moderniseringsprosjektet som et virksomhetsutviklingsprosjekt og bruke hovedavtalen for det den er verdt, sa Brechan.

I denne situasjonen fant de tillitsvalgte i NAV det nødvendig å se på hovedavtalen med friske øyne, og de fant blant annet §11.4 svært nyttig. Den lyder:

Informasjon skal gis uten unødig bruk av spesialuttrykk. Er saken komplisert, eller forutsetter den en spesiell innsikt, skal arbeidsgiveren sørge for at organisasjonene ved de tillitsvalgte får en hensiktsmessig faglig innføring.

- Denne paragrafen gjorde oss i stand til i større grad å forplikte arbeidsgiver til å gi informasjon som satte oss i stand til å delta i prosessen, og til å følge opp intensjonen i hovedavtalen. Vi skal ikke la arbeidsgiverne vanne ut betydningen av de ulike formene for medbestemmelse, og for å få til det må vi bruke det avtaleverket vi har.

Det lar seg likevel ikke gjøre å ha medbestemmelse på alt. Brechan pekte på behovet for å velge ut de områdene man mener er viktigst, og fokusere på å gjøre dem skikkelig.

- På hvilke områder skal vi utøve medbestemmelsen? Vi må avgrense, og vi må prioritere. Vi rekker ikke over alt, og vi må være ærlige mot oss selv på hva vi skal prioritere. Men husk: Ikke stopp opp bare fordi det handler om IKT. For det handler ikke om IKT, all IKT-utvikling i offentlige virksomheter er egentlig virksomhetsutvikling.

Dette poenget fant gjenklang også i innledningen til professor ved Senter for rettsinformatikk ved UiO Dag Wiese Schartum som pekte på hvor viktig IKT-systemer er for offentlige virksomheter i dag. – Informasjonssystemer er bærende for alle forvaltningsprosesser. Derfor er systemutviklingsprosessen en av de viktigste arenaene for påvirkning og bestemmelse av hvorledes framtidens forvaltning skal se ut, sa Schartum.