Velferdstjenestene har en egenart!

bent-sofus-tranoy.jpg

- Regjeringen påstår at det ikke er noen prinsipiell forskjell på å produsere velferdstjenester og andre tjenester. Det er en absurd påstand. Det er to helt ulike typer tjenester å produsere, sa professor Bent Sofus Tranøy på NTL-konferansen torsdag.

- Velferdstjenester bør ikke prises utfra markedsmekanismer. De som trenger helsetjenester er i ofte i en situasjon der de ikke har noe annet valg enn å motta tjenesten. I et marked ville prisen gå i været når desperasjonen melder seg, sa Tranøy.

Det er ifølge Tranøy ingenting i markedsmekanismene som sørger for at det blir levert varer og tjenester av god kvalitet. Tilbyderen har alt å tjene på å se mellom fingrene på kvaliteten når kunden ikke har noen reell mulighet til å velge, eller til å forstå konsekvensene av valgene.

­- Høyresiden refererer til monopolproblemet. Og ja, monopolmekanismer er et problem. Men er alternativet bedre? Fungerer markedsmekanismer i velferdstjenesteproduksjon? Og er markedet for private velferdstjenester fritt for monopoltendenser? Spørsmålet om vi har råd til en velferdsstat er et politisk spørsmål, ikke et spørsmål om nødvendigheter og økonomisk tvang, understrekte Tranøy.