Ny lov om statens ansatte gir svakere vern

kjersti-barsok.jpg

NTL mener loven som skal erstatte tjenestemannsloven vil gi flere midlertidige tilsettinger og svakere stillingsvern. Lovforslaget går enda lenger enn Tjenestemannslovsutvalgets forslag og styrker arbeidsgiverinteressene ytterligere. NTL er svært kritiske i sitt høringssvar til den nye loven.

- Det er spesielt at KMDs lovforslag går enda lengre enn Tjenestemannslovsutvalgets forslag og styrker arbeidsgiverinteressene ytterligere, sier 1. nestleder i NTL Kjersti Barsok. Lovforslaget innebærer omfattende endringer av dagens lovgivning. NTL kan ikke akseptere at balansen i dagens lov forrykkes ved at arbeidsgiverinteressene styrkes på bekostning av tjenestemannsorganisasjonenes medbestemmelse og stillingsvernet for de tilsatte.

Tjenestemannsloven gir viktige rettigheter og plikter for statens tilsatte. Lovforslaget har vært på bred høring hos våre organisasjonsledd, og hovedlinjene i tilbakemeldingene fra organisasjonsleddene er at lovforslaget innebærer en svekkelse av tjenestemannsretten. Det er et ønske om å beholde tjenestemannsbegrepet, og i tillegg er tilbakemeldingene samstemte i at lovforslaget gir dårligere stillingsvern og øker arbeidsgivers adgangen til oppsigelse.

Tjenestemannsloven må sikre uavhengigheten til de tilsatte i statsforvaltningen, hindre korrupsjon, kompistilsettinger og vilkårlige oppsigelser. I tillegg må loven legge til rette for at omstillingsprosesser i staten skal bli gode. NTL er opptatt av at lovens ulike bestemmelser ses i sammenheng, slik som adgangen til å tilsette midlertidig og adgangen til oppsigelse. Formålet med tjenestemannretten bør fortsatt være å fastsette regler for forholdet mellom tjenestemennene og staten som er kjente, transparente og forutsigbare. NTL mener KMDs forslag bryter med dette prinsippet og støtter ikke KMDs forslag til ny lov om statens ansatte.

Midlertidige tilsettinger

- Vi reagerer sterkt på at kommunal- og moderniseringsdepartementets forslag utvider vilkårene for midlertidig tilsetting som Tjenestemannslovsutvalget enstemmig foreslo å snevre inn, noe også departementets egen representant sluttet seg til. Denne forverringen, sammenholdt med en svekkelse av stillingsvernet for tjenestemenn kan vi ikke akseptere, sier Kjersti Barsok.

Det er tverrpolitisk enighet om at det er et problem at hver tiende tilsatte i staten er midlertidig tilsatt. Nå har man en god mulighet til å gjøre noe med denne situasjonen og Tjenestemannslovutvalget anbefalte enstemmig at dagens adgang til å bruke midlertidig tilsetting i staten, skulle erstattes av de snevrere reglene som gjelder for resten av arbeidslivet. Men i regjeringens utsendte lovforslag er utvalgets forslag om redusert midlertidighet forkastet.

Svekker ytringsfriheten for statens ansatte

- Blir dette forslaget vedtatt vil det svekke tjenestemennenes faglige og politiske uavhengighet, det vil motvirke nødvendige korrektiver og ytringer. I stedet vil det fremme en servil og underdanig kultur som vil svekke statstjenesten, sier Kjersti Barsok 1. nestleder i NTL om lovforslaget.

NTL mener at lovforslaget reduserer ytringsrommet for statens ansatte. Departementets forslag innebærer at terskelen for å si opp tjenestemenn for brudd på lojalitetsplikten senkes. Regjeringen har også lagt frem et nytt forslag i arbeidsmiljøloven om vern for varslere i arbeidslivet. Det er en viktig forutsetningen for varsling i staten er et stillingsvern som baserer seg på rettssikkerhet for tjenestemennene og ikke på vilkårlighet. Regjeringens lovforslag vil svekke stillingsvernet og føre til at tjenestemenn vil vegre seg mot å varsle

Kjersti utdyper: - Vi vet at det allerede i dag er omfattende fryktkultur i enkelte statlige virksomheter. Som samfunn har vi behov for tjenestemenn som tør å ytre seg om kritikkverdige forhold. Ytringsfriheten strekker seg langt og vil kunne være viktigere enn lojalitetsplikten, spesielt i offentlig sektor (jf. forarbeidene til Grunnloven § 100).

NTL og flere er kritiske til prosessen
Et departementsoppnevnt Tjenestemannslovutvalg, ledet av Ingrid Moen Borgerud la fram sin rapport med lovendringsforslag 18.12.2015. Dette utvalget var ikke partssammensatt, men LO Stat hadde Randi Stensaker i utvalget. Utvalgets innstilling var et skjørt kompromiss.

- Vi forventet at regjeringen med sitt lovforslag skulle ta hensyn til det særs skjøre kompromisset fra tjenestemanslovutvalget. Det har de på ingen måte gjort, sier NTLs nestleder Kjersti Barsok.

Da forslaget til ny lov ble sendt ut på høring, skrev regjeringen at forslaget i hovedsak var en videreføring av utvalgets rapport. Det avviser både LO og Unio i sine høringsuttalelser. De mener regjeringen på en rekke punkter fremmer forslag som er i strid med utvalgets anbefalinger.

Det provoserer LO-nestleder Tor-Arne Solbakken som sier til Klassekampen at det er oppsiktsvekkende at departementet da ikke holder seg til den enstemmige innstillingen. Han håper regjeringen lytter til de mange kritiske innspillene.

– Her er det såpass mange som er berørt, og som gir klare innspill. Det at man har et enstemmig utvalg i bunn, innebærer at de bør tenke seg om en gang til, sier han.

----

LO har lagt ut sak og høringssvar på LOs nettsider.

NTLs høringssvar, finner du i PDF nedenfor.

For ytterligere kommentarer:

Kjersti Barsok, 1. nestleder i NTL, m:95 23 02 94