Løsning i meklingen for Ruter, SIVA og studentsamskipnadene i Spekter

Fredrik-Oftebro-int.jpg

Hele 13 virksomheter var involvert da LO Stat og Spekter meklet om oppgjøret i Område 9. Spektervirksomhetene krevde overgang til risikable innskuddspensjoner, men NTL og LO Stat fikk gjennomslag for å beholde dagens ordninger, og unngikk dermed også storstreik. - Vi er glad for at vi har fått sikret pensjonen for medlemmene og fått gode resultater i alle virksomhetene, sier 2. nestleder i NTL Fredrik Oftebro.

Les også: LO Stats pressemelding

Fire av studentsamskipnadene i Spekter måtte til mekling for å komme til løsning i årets oppgjør. Av de 13 virksomhetene har NTL medlemmer i samskipnadene SiO, SiØ, SiB og SiS, Ruter og SIVA.

Pensjonen reddet for de ansatte i SIVA og Ruter
Meklingen om tariffoppgjøret i SIVA endte med at de ansatte beholder ytelsespensjonsordningen og får en lønnsøkning i tråd med rammen i frontfaget. – Et meget godt resultat, sier forbundssekretær Tove Helvik om oppgjøret.

Samtidig innføres en ny pensjonsordning for nyansatte som er har kjønnsnøytral og livsvarig utbetaling.

Det samme resultatet ble meklet fram i oppgjøret i Ruter. Også der beholder de ansatte ytelsesordningen, og ny kjønnsnøytral og livsvarig pensjon etableres for nye ansatte.

Pensjonsordningen fryst i to år i studentsamskipnadene
Fire av studentsamskipnadene i Spekter var i mekling denne helgen. For studentsamskipnadene i Bergen, Stavanger og Østfold ble pensjonsordningen videreført fram til neste hovedoppgjør i 2018, og det ble avtalt at partene skal jobbe videre med pensjonsspørsmålet i perioden. Økonomisk er oppgjøret i tråd med frontfaget.

Lavtlønnstillegg i SiO
Studentsamskipnaden i Oslo endret pensjonsordningen for sine ansatte ensidig for to år siden, uten å involvere de ansatte, fra en god ytelsesordning til en svakere innskuddsordning. Dette medførte et betydelig økonomisk tap for de ansatte. Dette tapet er langt på vei kompensert i årets oppgjør med en pott som skal fordeles blant de lavtlønte som ble hardest rammet av omleggingen av pensjonen.

Oppgjørene sendes til uravstemning med frist 24. oktober.