- Regulering og kontroll i arbeidslivet

Svart økonomi

- Vi kan ikke kontrollere oss ut av arbeidslivskriminaliteten. Det kreves strukturelle tiltak, som å sørge for at anbudskonkurranser avgjøre på noe annet enn pris, sa Jonas Bals fra Arbeiderpartiet under den politiske paneldebatten på NTL og Fagforbundets konferanse om svart økonomi i Oslo tirsdag.

Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet etterlyste støtte fra de andre partiene for å forby såkalt fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag, noe de foreslo for to år siden. Han fikk støtte fra Bals, som mente denne typen ansettelser hindrer fagorganisering, fordi de som snakker med fagforeningene mister oppdrag og blir sittende uten inntekt.

Kirsti Bergstø fra SV mente det kriminelle arbeidslivet er et symptom på markedstilpasningen i EØS-avtalen. – De fire frihetene er ikke friheter for vanlige folk, det er friheter for markedet og arbeidsgivere, sa Bergstø.

De tre var enige om at liberaliseringen av bemanningsbransjen måtte tilskrives en stor del av årsaken til at arbeidslivet har utviklet seg på den måten det har gjort de siste 20 årene. Bransjespesifikke forbud kan bli en løsning dersom de tre havner i regjering etter valget.

--

Du finner presentasjonene fra konferansen på Fagforbundets nettside: http://www.fagforbundet.no/ska/