NRK har doblet antallet midlertidige ansatte på tre år

NRK_radiohuset_Marienlyst.jpg

Det er skuffende at NRK som burde ha alle forutsetninger til å drive forutsigbart med faste ansatte har hatt en så stor økning i midlertidige ansettelser, sier NTL NRK sin nestleder Tom Arne Søyland.

Medier24 har fått innsyn i antallet midlertidige stillinger i NRK de siste tre årene og har laget en oversikt over antallet midlertidige:

  • Antall midlertidige redaksjonelle ansatte er doblet på tre år, og det er nå 80 personer som har midlertidig stilling i NRK
  • Det utgjør 70 prosent økning i antall midlertidige ansatte i NRK totalt på tre år.
  • Man har klart å holde midlertidigheten blant øvrige ansatte i NRK stabilt, men ikke blant redaksjonelle.
  • Det er desidert størst økning i bruken av midlertidige på Marienlyst – over en dobling.

Her skiller man redaksjonelle og ikke-redaksjonelle årsverk og forholder seg til rene midlertidige stillinger og ikke vikariater for andre. Det vil si at tallene ikke omfatter de mange tilkallingsvikarene i NRK. Den gruppen kommer i tillegg. Bestemmelsen i arbeidsmiljøloven NRK benytter er §14-9 (1) a): «Når arbeidet er av midlertidig karakter».

Richard Aune, som er leder av Norsk Journalistlag i NRK mener det er «særdeles uklokt av NRK å utfordre lovverket på denne måten».

– NRK har et særstilt ansvar for å ta samfunnsansvaret i arbeidslivspolitikken på alvor og bør ikke være i front for å utfordre dette. Det er viktig for oss ansatte at NRK har en bemanning som er stabil og trygg – kontra det å ha en bemanning som er ustabil og utrygg. Det er ikke klokt av NRK å ha en så stor andel ansatte som hele tiden lurer på om de har jobb.

Aune sier at det utfordrer journalistikken i NRK når man har en så stor andel av arbeidsstokken på midlertidige kontrakter.

– Hvis man er fast ansatt, så har man en trygghet for jobben man skal gjøre som journalist. Det handler om å tørre å ta journalistiske sjanser og tørre å satse på prosjekter som har en viss grad av risiko og som oppleves som noe vågal – for det er slik vi kommer fremover og skaper innovasjon.

Fagforeningene kommer til å kreve tiltak av NRK.

Stiller spørsmål om midlertidighet i Stortinget
Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (56) har sendt et skriftlig spørsmål til kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som hun nå må svare på.

I brevet skriver Aasrud:

«Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til kulturministeren: Er økningen i midlertidige stillinger etter Kulturministerens syn en villet utvikling eller mener Kulturministeren dette har sammenheng med de inntekter NRK har fått under dagens regjering?

Begrunnelse: Medier24 viser i dag til at antallet midlertidige stillinger i NRK har økt kraftig under dagens regjering. De tre siste årene er antall midlertidige redaksjonelle ansatte doblet og det er 70 prosent økning i antall midlertidige ansatte i NRK totalt på tre år.

I samme periode har regjeringen svekket arbeidsmiljøloven og åpnet for generell adgang til midlertidige stillinger. NRKs økonomi har under dagens regjering utviklet seg negativt holdt opp mot det økende antall oppgaver NRK forventes å løse.»