Omstilling ved nedlegging

steinthorvaldsen.gif

En omstillingsavtale skal sikre interessene til de ansatte i Skatteetaten i forbindelse med at et stort antall mindre skattekontorer legges ned. - Nedleggingsprosessen som helhet føyer seg inn i rekken av eksempler på svake rutiner for medbestemmelse i Skatteetaten, sier leder i NTL Skatt, Stein Thorvaldsen.

I avtalen heter det blant annet at ansatte ved skattekontorer som skal nedlegges skal får tilbud om en ny jobb i samme skatteregion, og at færrest mulig skal behøve å flytte for å fortsette i jobben.

- Dessverre har man ikke klart å få departementet med på at Skatteetaten i denne omstillingen kan få bruke utvidede virkemidler utover den standard virkemiddelavtalen i staten. Ingen har krav på bestemte virkemidler. Men de tillitsvalgte må støtte opp om medlemmer når det gjelder mulige løsninger og virkemidler for den enkelte, sier Thorvaldsen.

Avtalen slår også fast at de som får lenger reisevei til jobb som følge av omorganiseringen skal få kompensert for transportkostnader og for tidsbruk i form av merreisetid som avregnes mot arbeidstid/fleksitid i to år etter endringen fant sted. Også kostnader i forbindelse med flytting eller ukependling kompenseres etter bestemmelser i avtalen.

Regjeringen signaliserte i statsbudsjettet at Skatteetaten selv kan ta beslutning om nedleggelse av skattekontorer med færre enn fem ansatte. I Skattedirektoratets "Prosjektmandat for Endring av kontorstruktur i Skatteetaten" varsler direktoratet at skattekontor i med færre enn fem ansatte skal nedlegges med mindre særskilt begrunnelse foreligger for å opprettholde kontoret.

Denne fortolkningen av fullmakten til nedleggelse av skattekontor er NTL Skatt sterkt uenig i og har i stedet foreslått at kontor i målgruppen kan nedlegges kun etter en helhetlig vurdering, basert på kriteriene i fullmakten.

En undersøkelse gjennomført av De Facto konkluderer med at omorganiseringen av Skatteetaten har skapt en dobbeltorganisering etter både funksjon og geografi som har gitt et uryddig organisasjonskart og svekket medbestemmelse.