Bjurstrøm: - Ingen omkamp om pensjonsoppgjøret

bjurstrøm.jpg

- Regjeringen kan leve med modellen i offentlig tjenestepensjon siden den faktisk fungerer. Vi vil derfor ikke ta initiativ til noen omkamp. Ballen ligger hos dere, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm fra talerstolen på NTLs landsstyremøte onsdag.

Bjurstrøm tok et langsiktig perspektiv på pensjonssystemet i sin innledning til landsmøtet. - Folk lever lenger. For noen tiår siden var det fire arbeidstagere per pensjonist, i dag er det 2,6, og i 2050 kommer forholdet til å være 1,8 til 1. Innen 2020 er vi nødt til å få til at de som per i dag slutter ved 64 år fortsetter til 68, eller til og med til 70.

Statsråden hadde to ulike tilnærminger til hvordan dette skal gjøres mulig. For det første mente hun at det systemet regjeringen foreslo i 2009 og som bygger på systemet i privat sektor inneholder incentiver til å stå lengre i arbeid. For det andre ønsket hun en større debatt der selve arbeidslivet, og arbeidsforholdene vi jobber under, er i fokus.

- Jeg tror ikke 64-åringene først og fremst er ute etter den sjette ferieuka, de er ute etter å kunne gjøre arbeidslivet levelig, trappe ned gradvis og kombinere jobb og pensjon. Vi må lage et arbeidsliv der flere kan klare å holde seg i yrkeslivet.

Debatten som fulgte statsrådens innledning dreide seg blant annet om rettferdighetsprinsippet i pensjonssystemet. Gudrun Høverstad fra NTL NVE pekte på at de som har relativt lave inntekter i mange tilfeller vil miste muligheten til å gå av med pensjon ved 62 år. - Bare det å ha muligheten til å gå av gir en trygghet som fører til økt yrkesdeltagelse, mente Høverstad.

Forbundssekretær Dag Westhrin mente regjeringens foretrukne modell forsterker den såkalte Mattheus-effekten; at den som har mye skal få mer, mens de som har lite skal bli fratatt det lille de har. – Regjeringens modell vil forsterke klasseskillene og forlenge klasseskillene inn i pensjonstilværelsen. 160.000 er ikke noen fet pensjon å ha resten av livet, sa Westhrin.

Sten Kyrre Killi fra NTL NRK satte fokus på de som har fysisk harde jobber. – Regjeringens forslag vil straffe de som har fysisk harde jobber. Disse yrkesgruppene finnes over alt. På NRK har vi for eksempel fotografer. De kan ikke jobbe like lenge som en med kontorjobb. Dere lager et system der store grupper ikke har mulighet til å oppnå den pensjonen de bør, sa Killi.

Bjurstrøm besvarte disse innleggene med en konkretisering av hvorfor hun anser regjeringens modell som mest rettferdig. Hun sammenlignet pensjonssystemet med en generasjonskontrakt der innbetalingene i yrkesaktiv alder finansierer uttak i høy alder. – Der er levealdersjusteringen en sentral brikke, uten den fungerer ikke kontrakten, sa Bjurstrøm.

Anita K. Solhaug, 1. nestleder i NTL, mente det var positivt at statsråden gjentok at regjeringen ikke ville ta initiativ til en omkamp om pensjonsoppgjøret, men advarte mot av den grunn å ta oppmerksomheten vekk fra den saken. - En eventuell blå regjering kommer til å ta omkamp. Oppgjøret i 2009 var ikke et helt vanlig forhandlingsresultat, det var en videreføring av en ordning med visse endringer, og vi sitter igjen med mange spørsmål vi ikke har fått svar på.

Tor Atle Sporsheim fra NTL Arbeidstilsynet mente statsrådens innledning kunne leses i retning av å åpne opp pensjonsdebatten. - Vi kan ta med oss én ting fra statsrådens innlending: Vi bør ta en større debatt om hvordan vi skal nå målene i pensjonsreformen, og da må vi gå veien om arbeidsforholdene og hvordan arbeidslivet vårt er organisert, mente Sporsheim.