I dybden: Et kriminelt arbeidsliv

NTLs konferanse om svart økonomi og sosial dumping går av stabelen 2. desember i Skattekvartalet i Oslo. I år stiller vi spørsmålet Hvordan vinne kampen mot svart økonomi? Hvilke tiltak er nødvendige? Konferansen er gratis og åpen for alle, men med begrenset antall plasser.

Mer detaljer om årets konferanse.

- I den offisielle fortellingen har Norge et arbeidsliv med sterke fagforeninger, strenge reguleringer og gode vilkår. Denne fortellingen er ikke løgn. Men den viser ikke hele bildet. I stadig voksende deler av arbeidslivet er de fleste av elementene i den «norske modellen » mangelvare, skriver Klassekampens Pål Hellesnes 26. september 2013.  

I 2013 arrangerte NTL konferansen "Et kriminelt arbeidsliv" der fokus var på kampen mot sosial dumping og svart arbeid. Et argument som gikk igjen blant flere av innlederne var betydningen av det offentlige som innkjøper av tjenester og de betingelsene og kravene som blirstilt i offentlige anbudsrunder. Som den dominerende innkjøperen i Norge kan det offentlige sette rammene og premissene for måten mange bransjer drives på.

Lysark fra innledningene

Last ned presentasjonene i pdf-format

– Det florerer av sosial dumping i bransjene
– I løpet av de fem første månedene i jobben har vi avdekket mange graverende tilfeller, noen så graverende at vi mener bedriften burde vært stengt på dagen. Det sier Regionalt verneombud i Trøndelag og NTL-medlem Eva Jenssen til Adresseavisen 29. august 2013.

Les hele artikkelen

Kronikk
Les også: kronikk i Klassekampen 26. september 2012 av forbundssekretær Ragnar Bøe Elgsaas, Geir Sveen fra NTL Skatt, og Einar Wik fra NTL Arbeidstilsynet. 


Regjeringens handlingsplaner
Regjeringen har laget tre handlingsplaner mot sosial dumping. Les mer om handlingsplanene på regjeringens nettsider.