Ikke likeverdige parter

eilertsen-kvad.jpg

- Hovedavtalen forutsetter likeverdige parter for en reell medbestemmelse. Men svært mange statsansatte opplever ikke å være på likefot med arbeidsgiver. Svekkelsen av medbestemmelsen truer den norske modellen, sa Roar Eilertsen fra deFacto da han presenterte undersøkelsen om medbestemmelse i staten på NTLs landsstyremøte fredag.

Undersøkelsen deFacto har gjort for NTL er basert på spørreundersøkelser blant representative utvalg av NTLs medlemmer og tillitsvalgte og på kvalitative intervjuer.

Tallene fra undersøkelsen er nedslående for medbestemmelsens status i staten. Hvert tredje NTL-medlem oppgir at deres tillit til toppledelsen i virksomheten er svekket. Hver fjerde NTL-tillitsvalgt sier at ledelsen ikke følger regelverket. Et flertall av NTL-tillitsvalgte svarer at drøftinger ikke er reelle drøftinger, men bare en type informasjon. Det ser ut til å være opp til toppledelsens skjønn om de tar hensyn til hovedavtalen. Hvordan har det blitt slik?

- Vi mener det er fordi regelverket for medbestemmelse i staten er for svakt. Problemet er at de tillitsvalgte har forhandlingsrett kun i noen få typer saker, og det har blitt færre av dem siden 1980-tallet, sa Eilertsen

I mange år ble den svake formelle medbestemmelsen kompensert med et tett fagligpolitisk samarbeid. I dag er dette fagligpolitiske samarbeidet betydelig svekket, blant annet på grunn av fristilling av statlige virksomheter, en ny type ledere med HR-bakgrunn, og mer partipolitisk uavhengige tillitsvalgte i virksomhetene.

Eilertsen pekte også på at medbestemmelsen ser ut til å innsnevres av en tendens til å definere spørsmål som politiske. Politiske føringer fra departementet har de statsansatte ikke medbestemmelse på. - Stadig flere spørsmål defineres ut av medbestemmelsen ved å gis en politisk innpakning. Arbeidsgiver sitter med all makt her fordi fagdepartementet har siste ord dersom det er uenighet om en sak er politisk eller ikke.

- Det ble ingen forbedringer ved fjorårets reforhandling av hovedavtalen. Kanskje er det det beste man kunne håpe på å beholde det man har i en situasjon der arbeidsgiverne er på offensiven i politikken. Men slik medbestemmelsen ser ut til å fungere i praksis er de avtalefestede bestemmelsene mest av alt en illusjon. Dere besitter ikke den medbestemmelsen som formålsparagrafen i hovedavtalen legger opp til, avsluttet Eilertsen.