- Betal det kultur koster!

haagensen-kvad.jpg

- Offentlige satsinger på kultur, som den kulturelle skolesekken, innebærer ofte ambisiøse aktivitetsplaner, men ikke en tilsvarende finansiering. Offentlige kulturinnkjøpere viser ofte en ufattelig manglende vilje til å betale det kultur koster. Kunstnere blir presset til å akseptere vilkår som ikke kan gi en tilfredsstillende inntekt, sa MFOs nestleder Kristin Haagensen på NTLs Kulturkonferanse.

Haagensen rettet i sitt innlegg på Kulturkonferansen søkelyset på underfinansiering av offentlige kultursatsninger. 

- Kultur er noe det offentlige vil ha, men helst ikke betale for. Det finnes en myte som sier at kunstnere presterer best når de er sultne, lider og har det fælt. Dette er en falsk myte, som like fullt blir tatt til inntekt for stadig flere midlertidige stillinger. Den som til stadighet er avhengig av arbeidsgivers gunst for å få fornyet tillit tør ikke sprenge grenser i kunsten sin i frykt for at det ender i fiasko advarte Haagensen.

- Jeg er så heldig at jeg er fast ansatt. Lønnen kommer inn på faste tidspunkt, jeg tjener opp til pensjon og jeg mottar sykepenger. Men ikke alle kunstnere har det som meg. Det er vi nødt til å gjøre noe med hvis vi skal nå målene våre. Trygghet kan vi skape med bevilgninger og et skikkelig økonomisk sikkerhetsnett.