Viktig at pensjonsordningen ikke diskriminerer

axel-west-pedersen.jpg

– I et likestillingsperspektiv er det viktig at pensjonsordningen sikrer lik utbetalt pensjon hele livet både for kvinner og menn, sier forsker Axel West Pedersen ved Institutt for samfunnsforskning.

Pedersen er en av de som kjenner pensjonssystemet i Norge svært godt. Han er engasjert i evalueringen av pensjonsreformen og skal blant annet se på fordelingsvirkninger mellom ulike grupper.

– Vi i ISF jobber sammen med Statistisk Sentralbyrå, først og fremst om folketrygden og i mindre grad med tjenestepensjonsordninger, men det er selvfølgelig viktig at tjenestepensjonsordningene ikke forsterker samfunnsmessige ulikheter, sier han.

Hybrid – en mellomting
Hybrid tjenestepensjon er en mellomting mellom ytelsesbaserte pensjoner og innskuddspensjoner. Modellen er ganske ny og skal ta opp i seg det beste fra de to andre modellene. Det er en form for innskuddspensjon, men skiller seg ut, blant annet ved at pensjonen skal være livsvarig og skal gi lik utbetaling for kvinner og menn.

Spørsmålet om endring av pensjonsordningen er aktuell i en rekke virksomheter som til nå har hatt ytelsespensjon fordi regnskapsregler gir urimelig store utslag på bunnlinjen til virksomhetene, i tillegg til at selve ordningen er kostbar.

– Det lett å forstå at arbeidstakerne vil ha en hybridordning, heller enn en innskuddsordning. Hybridordningen i seg selv vil selvfølgelig ikke viske ut inntekstforskjeller mellom kjønnene, men den vil i hvert fall ikke forsterke dem, sier han.

Lik pensjon hele livet er viktig
Han mener hybridpensjon har en stor fordel framfor innskuddspensjon, nettopp ved at hybriden sørger for lik utbetalt pensjon hele levetiden, mens innskuddspensjon gjerne bare sikrer pensjon i et gitt antall år. Dermed vil forskjellen i levealder mellom kvinner og menn bety at kvinner får flere år de bare får folketrygd.

- Det har stor betydning at kvinner og menn får utbetalt like mye og at pensjonen varer livet ut. Ideelt sett burde pensjonsordninger likestille kvinner og menn helt, både når det gjelder premien og utbetaling avpensjon, men det er ikke så lett å få til i Norge fordi det er konkurranse og den enkelte arbeidsgiveren kan velge mellom mange aktører på markedet.

– I Danmark har man brede ordninger med lik premie og like utbetalinger. Man foretar den nødvendige omfordelingen internt i ordningen. Det kan være mulig å få noe slikt til i offentlig sektor, dersom partene ønsker det. Det er ikke opp til meg å foregripe utviklingen av tjenestepensjonsordningen i offentlig sektor, men på ett eller annet tidspunkt vil dette komme opp. Dagens ytelsesordning er god for de som er eldre i dag, vil den ikke være like god for dagens unge. Fordi vi har brede tariffestede ordninger, vil det være mulig å tenke seg en form for hybridordning som utjevner forskjellen mellom kvinner og menn helt. Det vil være gunstig i et likestillingsperspektiv, sier Axel West Pedersen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.