- Problematisk med ulik forskningstid

Ansatte ved de tidligere høgskolene som har fusjonert med NTNU beholder sin forskningstid på rundt 20 prosent. Nyansatte i hele det fusjonerte NTNU får derimot 50 prosent. - På sikt er det uholdbart at nyansatte har bedre vilkår enn dem som sitter med lang erfaring og høy kompetanse. Urettferdighet går utover motivasjon og arbeidsmiljø, sier Ronny Kjelsberg, som før fusjonen var leder i NTL Høgskolen i Sør-Trøndelag.

I et intervju med Universitetsavisa sier Kjelsberg at han frykter skillet kan føre til et A- og B-lag ved universitetet. - Hvis det ikke er like betingelser, er vi ikke ett universitet. De ansatte ved de tidligere høyskolene må få mer forskningstid på sikt. Så lenge ting er midlertidig tror jeg de fleste kan leve med at det ikke er like vilkår i en overgangsfase, men det må settes en dato for når det skal bli likebehandling. Vi kan ikke leve med forskjellsbehandling, sier han.

Les hele intervjuet på Universitetsavisa sine nettsider.

NTL mener prinsipielt at førstestillinger ved universitetene skal ha både undervisning og forskning, og like mye av hver. NTLs forsknings- og utdanningspolitikk kan du lese mer om i den nylig utgitte rapporten fra NTLs arbeidsgruppe for utannings- og forskningspolitikk.