Utredning om lønnssystem i staten

John Leirvaag

- Å sikre medlemmene et ordentlig lønnsnivå og lønnsutvikling er et mål som ligger fast, sier NTL-leder John Leirvaag i forbindelsen med utredningen om lønnssystem i staten. Rapporten fra partssammensatt arbeidsgruppe bestående av Kommunal- og Moderniseringsdepartementet, LO Stat, Unio og YS Stat ble offentlig i dag. Rapporten foreligger uten konklusjoner, men skisserer muligheter og ulike synspunkter for eventuelle endringer i lønnssystemet i staten.

I rapporten beskrives tre mulige veier å gå; en forenkling av dagens lønnssystem, et system der all lønnsforhandling skal skje lokalt og et system med lokale fullmakter, men som skal ha sentrale rammer eller føringer.

I 2016 inngikk staten en egen hovedtariffavtale med Akademikerne, som er ulik de avtalene LO Stat, YS Stat og Unio inngikk. Partene ble samtidig enig om å jobbe videre med detaljene i et nytt lønns- og forhandlingssystem, noe de har gjort siden oktober.

Partene ble enige om at prosjektet skulle utrede, ikke forhandle og at de primært skulle konsentrere seg om lønnssystemet. Det ble videre presisert at man ønsket en utredning om mulighetsrommet.

Utredningen skisserer noen muligheter, viser ulike synspunkter og har ingen konklusjoner
- Utredningen gir ikke svar på hvordan systemet skal utformes. Vi går ikke inn i noen forhandling om lønnssystem med andre målsetninger for hvordan pengene skal fordeles enn vi har hatt før, sier John Leirvaag.

NTL mener utgangspunktet for avlønning først og fremst skal være arbeidsoppgaver og ansvar. Lønnstilleggene må fordeles slik at forskjellene mellom topp og bunn og kvinner og menn reduseres.

- Vi mener fortsatt at hoveddelen av lønnsdannelsen skal skje i sentrale forhandlinger, og mest mulig som generelle, sentrale tillegg, sier han. Sentrale forhandlinger har gitt god fordelingseffekt og har sikret alle våre medlemmer lønnsutvikling.

Leirvaag mener det er et forbedringspotensiale i dagens system, som å gjøre noe med avstanden mellom lønnstrinnene på lønnstabellen og vedlikehold av lønnsrammer og lønnsspenn. - Staten har ikke vært villig til det, men de har sagt at de ønsker at mer av lønnen skal fastsettes ute i virksomhetene, sier han.

Alle skal ha de samme lønns- og arbeidsvilkårene
Målsetninga til NTL ligger fast, nemlig at alle statsansatte skal ha de samme lønns- og arbeidsvilkårene. Det betyr like avtaler for alle ansatte. Men Leirvaag understreker at de ikke vil ha like avtaler for enhver pris:

- Vi vil aldri legges oss inn på Akademikernes avtale. Det er staten som må ta ansvaret for at man ikke har like arbeidsforhold for folk som jobber side ved side, sier han.

Mulig forhandling i mellomoppgjøret?
Partene har avtalt at de kan forhandle om endringer i det nåværende lønnssystemet i mellomoppgjøret 2017. Om det blir tilfelle vet man ikke før staten legger fram sitt krav 30. mars.

- NTL vil ikke være med på noen omfattende endring av systemet, for denne utredninga gir ikke nok svar på detaljene i et nytt system. Dersom vi skal snakke om å rigge et helt nytt system for alle arbeidstakerne i staten, må man ha såpass tid på seg at man ser konsekvensene av de endringene man gjør. Og det er et lønnsoppgjør lite egna til, sier Leirvaag.

Lenker:
Pressemelding: LO Stat
Fri fagbevegelse: Nå starter kampen om hvilket lønnsystem staten skal ha
Rapporten: