Ostehøvelkutt rammer den sivile beredskapen

Are Strand

Ostehøvelkuttene regjeringen har pålagt en rekke statlige virksomheter i statsbudsjettene de siste årene rammer blant annet den sivile beredskapen. Mindre enn et år etter nødnett-skandalen varsler DSB at de må stoppe en rekke utviklingsprosjekter som følge av finansieringskuttene. - For oss betyr ostehøvelkuttene sakte nedbygging - en villet nedbygging fra regjeringens side, sier leder i NTL DSB Are Strand.

I et intervju med VG forklarer direktør i DSB Cecilie Daae hvordan ostehøvelkuttene påvirker driften.

- Vi er i en svært alvorlig økonomisk situasjon. Jeg har fått en rekke oppdrag jeg ikke kan gjennomføre, sier Daae til VG.

Leder i NTL DSB, Are Strand sier alle ekstra bevilgninger DSB har fått etter hendelsene 22. juli 2011 er spist opp av kutt.

- Det er en forventning hos innbyggerne at vi skal styrke tryggheten her i landet og være godt rustet, sier Strand i en video LO Stat har laget om ostehøvelkutt i staten. Se hele videoen med Are Strand.

DSB fikk i mars i år ansvaret for det norske nødnettet, det vil si det lukkede sambandet for nødetatene, da Direktoratet for Nødkommunikasjon ble innlemmet i DSB. Vinteren 2017 ble det avslørt at ansatte i det indiske selskapet som driftet nettet hadde tilganger de ikke skulle ha over lang tid.

Les mer om NTLs korrespondanse med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet om rettingen av feilene i driften av nødnettet