Stina Baarne Hassel

NTLs krav om statssky får støtte blant de rødgrønne

Microsoft har vunnet en anbudskonkuranse om å lagre data for Forsvaret. – Privatisering av en offentlig IKT-tjeneste øker faren for sikkerhetsbrudd betraktelig. Dette er en risiko vi ikke har råd til å ta. Vi trenger et statlig alternativ. En statssky, mener leder i NTL Forsvaret Stina Baarne Hassel. Nå får hun støtte fra både LO og de rødgrønne partiene.

Publisert: 21.11.2019, sist endret 28.11.2019


Foto: Ole Palmstrøm

Les mer om Stina Hassels forslag på NTL-magasinet sine nettsider

Les om reaksjonene fra Senterpartiet og SV på NTL-magasinet sine nettsider

– Regjeringen behandler IKT og digital infrastruktur som om det fortsatt var EDB, som at de kjøpte inn kontorrekvisita til kopirommetVi bør ha egne regler for kritisk, digital infrastruktur, hvor opplysninger skal lagres og at bare graderte person kan ha tilgang. En statssky er absolutt en mulighet. Det er mye bedre enn å bruke mange, mange penger på å kjøpe tjenester fra utenlandske leverandører, sier nestleder i SV Torgeir Knag Fylkesnes om forslaget.

– Vi må sørge for å ha nasjonal kontroll over Forsvaret, som håndterer så mye gradert informasjon med stor betydning for det norske folk og sikkerheten til nasjonen, sier stortingsrepresentat for Senterpartiet Sigbjørn Gjelsvik.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre var positive til tanken om en statlig drevet skyløsning for offentlig sektor da de kommenterte Hassels forslag på LO Stats kartellkonferanse.

– Dette var en god idé. Regjeringa har aversjon mot alt som heter «stat», som vi så med navnebyttet til statol. Men «Statsky» syns jeg var fin. Jeg er helt enig med deg. Helse Sør-Øst og IKT-prosjektet der var usedvanlig vellykka. Det var i fjor. Vi må ikke glemme så fort. Dette var våre helseopplysninger som kunne leses i Malaysia, Bulgaria og India. Det ble omsider stoppa, men kosta 280 millioner kroner. Det er lov å lære litt, da, sa Gabrielsen.

– Dette er strategiske valg Norge må ta. Det går også en stor diskusjon om Huawei og 5G-nettet. Det er klart dette er diskusjoner vi må ta veldig grundig. Hva betyr det om Forsvaret setter ut datasky til Microsoft? Det er et stort tema i vår tid, sa Støre.