UiO sier opp G4S-vakthold

ellen-dalen.jpg

Universitetet i Oslo sier opp kontrakten med verdens største vaktholdsselskap G4S etter at NTL UiO og andre organisajoner ved universitetet har protestert mot at G4S leverer utstyr og tjenester til den israelske okkupasjonsmakten på Vestbredden. - En riktig beslutning, sier leder i NTL UiO, Ellen Dalen, som oppfordrer UiO til å ansette egne vektere istedenfor å kjøpe tjenestene.

Oppdragene G4S utfører for den israelske regjeringen blir beskrevet i en rapport Norsk Folkehjelp har laget. Der kommer det blant annet fram at G4S holder vakt ved separasjonsmuren, ved ulovlige israelske bosettinger på okkupert område og i israelske fengsler der politiske fanger sitter inne.

- G4S har selv varslet at de vil trekke seg ut av disse kontraktene så fort som mulig fordi det er skadelig for deres eget omdømme. Denne beslutningen er for oss en bekreftelse på at opplysningene i Folkehjelpens rapport er riktige, og at vårt standpunkt mot bruk av G4S på UiO har vært rett, sier Dalen.

Universitetet bestemte torsdag at de ville avslutte kontrakten med G4S. - Når me forhandlar fram avtalar, er miljømessige og etiske vurderingar ein del av prosessen. Denne typen vurderingar vil også vera viktige når avtalen med G4S går ut i mars 2013, og me skal gjennomføre ein ny konkurranse om vektartenester ved universitetet, sier rektor Ole Petter Ottersen til Uniforum.

- En riktig beslutning. NTL UiO mener likevel at vakthold er en tjeneste universitetet fint kan drifte selv. Vi oppfordrer universitetet til å ansette egne vektere framfor å kjøpe vaktholdstjenester fra eksterne tjenesteleverandører, sier Dalen.

NHO Service stiller seg imidlertid kritisk til UiOs beslutning. - G4S i Norge har ingen innflytelse over virksomheten i Israel. Dette håndteres av et selvstendig selskap i konsernet G4S som ikke har noe med Norge å gjøre, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund.

Likevel har G4S nylig fått en milliardkontrakt ved en annen NTL-organisert vikrsomhet, Oslo Lufthavn. - Jeg synes det er forferdelig rart at de kan inngå slike storkontrakter med en leverandør som G4S, at ikke de har gjort noen vurderinger av hva slags firmaer de handler med, sier Ellen Dalen til NRK P2s Søndagsavisa.


Les også:

UiO seier opp kontrakten med G4S (Uniforum)

Demonstrerte mot verdas største vaktselskap (Uniforum)

G4S vraket av UiO (Universitas)

Urimelig kritikk av G4S (NHO Service)