Hvordan gikk det med de lokale lønnsforhandlingene i staten i 2014?

penger.jpg

Dette blir belyst i ny rapport fra Fafo, der de har spurt tillitsvalgte og forhandlingsledere om lokale forhandlinger. Rapporten har mange interessante funn knyttet til; hvor godt forberedte forhandlerne var, hvilke kriterier ble lagt til grunn for å oppnå lokale tillegg, hvordan forhandlingsklimaet var, hvilke målsetninger ble satt og om målene ble nådd.

Noen korte utdrag fra rapporten:

Når det gjelder den økonomiske fordelingen viser rapporten at både LO-forbund og Akademikerforbund kom best ut av det lønnsmessig høsten 2014, eller det kan også konkluderes med at pro rata rådet.

De fleste hentet altså tilbake pengene i den lokale lønnsdannelsen, men dette behøver ikke være noen fasit for at man er fornøyd. Dersom det var medlemmer som man ikke fremmet krav for, men som arbeidsgiver fremmet krav for, som gjorde at man oppnådde pro rata – kan man hevde at man er like langt.

Forhandlerne hadde satt fordeling som den viktigste målsetningen med forhandlingen, og det fremste målet med forhandlingene var at tilleggene skulle rette opp skjevheter. Flesteparten av forhandlerne ønsket også i 2014 at midlene heller burde vært fordelt på flere.

Forhandlingsklima var godt. Noen få meldte at det var ønske om særmøter fra arbeidsgiver, Akademikerne og til dels YS, som ikke vil ikke følge vanlig forhandlingsprosedyrer.

Rapporten konkluderer også tydelig med at det ikke lønner seg å være uorganisert.

Les rapporten her:
http://fafo.no/index.php/nb/zoo-publikasjoner/fafo-rapporter/item/lokal-lonnsdannelse-i-staten-2014