NTL krever renholdsarbeidere direkte ansatt i Forsvarsbygg

NTL Forsvaret krever i et brev til Forsvarsbygg at alle kontrakter med renholdsfirmaet Toma sies opp, og at Forsvarsbygg ansetter renholdere i egen regi. Kravet kommer etter at avsløringen av at Toma har benyttet Adecco-vikarer med lønn langt under tariff til arbeidet.

faksimile.bmpForsvarsbygg har i kontrakten med Toma krevd tarifflønn for de som utfører arbeidet. Mellom Forsvarsbygg og renholderne står imidlertid to fordyrende mellomledd. NTL-tillitsvalgt i Forsvarsbygg, Ann Berit Sagedal stiller seg kritisk til anbudsutsettingen av renholdet.

- Vi har aldri trodd at outsourcing lønner seg, men hvis det gjør det så er det på bekostning av lønns- og arbeidsvilkårene til de som utfører arbeidet. Lønnsnivåene i staten og innenfor NHO Service-området er ikke så forskjellige. Et eller annet sted må profitten til mellomleddene komme fra, sier Sagedal.

Informasjonssjef i Adecco, Anne-Stine Talseth, bekrefter Sagedals antagelse om at lønnsdumpingen skyldes mellomleddets profitt i en klargjørende uttalelse til Dagbladet lørdag. - Hvis vi skulle fulgt tariffbeløpet ville det i dette tilfellet innebære at vi videreformidler arbeidskraft til kostpris, altså uten fortjeneste for Adecco, sier Talseth.

- Det er ikke en offentlig oppgave å finansiere Adecco, sier forbundssekretær Guro Vadstein i en kommentar til utspillet.

Tvilsom lønnsomhet
Anbudsutsetting av renhold begrunnes ofte i økonomiske besparelser, men selv med underbetalte vikarer blir renholdet dyrere for Forsvarsbygg enn om de skulle ansatt renholderne selv. En rapport konsulentfirmaet Saga har laget for Forsvarsbygg konkluderer med at innkjøpte renholdstjenester er dyrere enn egne ansatte renholdere. I rapporten kommer det fram at timeprisene på innleiemarkedet er 15-21% høyere enn Forsvarsbyggs gjennomsnittspris på egne ansattetimer, forteller Sagedal. Vikartimene varierer mellom 343,- og 359,- mot 298,- for Forsvarsbyggs ansatte. Differansen mellom Forsvarbyggs utgifter og de underbetalte renholdernes lønn forsvinner med andre ord i profitten til Toma og Adecco.

Ansvarsfraskriving
Guro2009_80x80.gifForsvarsbygg hevdet lørdag overfor Dagbladet at de ikke visste at det var Adecco-vikarer som utførte arbeidet. - Dette er et tydelig eksempel på at anbudsutsetting skaper uoversiktlige ansettelsesforhold som til slutt går ut over de ansatte. Anbudsutsetting skal ikke legitimere ansvarsfraskriving. Det er ikke godt nok å ikke vite hvem som rengjør virksomhetens lokaler. Dette handler om respekt overfor sine ansatte, sier forbundssekretær i NTL, Guro Vadstein.

Sosial dumping ved anbudsutsetting
Anbudsutsetting og konkurranse på pris fører til underbyding og dumping av lønns- og arbeidsvilkår for å kunne finansiere for lavt prisede tilbud. Dette kommer klart fram i avsløringene av sosial dumping blant annet ved et Adecco-drevet sykehjem i Oslo. Tilsvarende avsløringer av underbetaling i anbudsutsatte helsetjenester har vært gjort også i Bergen kommune, der byrådet selv har signert lønns- og prislister til langt under tarifflønn.

I brevet fra NTL Forsvaret oppfordres Forsvarsbygg til å gå foran med et godt eksempel. - Forsvarsbygg må vise samfunnsansvar, og ikke bidra til sosial dumping gjennom å presse kostnadene på renhold i anbudsprosesser, heter det i brevet.

Forpliktelser etter ILO-konvensjon 94
Forsvarsbyggs krav om tarifflønn i Toma og deres underleverandører er ikke strengere enn det alle offentlige innkjøpere er pålagt. Norske myndigheter er etter ILO-konvensjon 94 forpliktet til å sikre innleid arbeidskraft på offentlige anbud lønns- og arbeidsvilkår som er minst like gode som det som er vanlig for sammenlignbart arbeid i samme bransje.

I Regjeringens handlingsplan mot sosial dumping heter det blant annet at Regjeringen vil sikre ryddigere forhold for arbeidstakerne på inn- og utleiemarkedet, en problemstilling som den siste tiden har blitt høyaktualisert.

Vikarbyråer og sosial dumping
Forskere ved Arbeidsforskningsinstituttet har påpekt at det nå er på tide å knytte spørsmålene om sosial dumping og vikarbyrå sammen. Sosial dumping knyttes i dag spesifikt til dårlige lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske arbeidstagere i Norge. I et arbeidsnotat om sosial dumping heter det blant annet at denne koblingen kan gi "uønskede konsekvenser fordi det fremstiller utenlandske arbeidstakere som noen som kommer til Norge for å ødelegge for befolkningen her, ergo kan den være et grunnlag for fremmedfrykt. For det andre fanger den ikke opp de nødvendige tendensene som kan medføre forverrede arbeidsforhold i Norge."

- Det er ikke arbeidstakernes nasjonalitet som skaper sosial dumping. Derimot er det noen aspekter ved selve innleien av arbeidskraft som bør diskuteres og kanskje reguleres, da norske arbeidstakere rekruttert gjennom vikarbyrå utsettes for samme brudd på lov- og avtaleverk som utenlandske, med de samme konsekvensene for arbeidsmarkedet for øvrig, sier seniorforsker Ann Cecilie Bergene ved Arbeidsforskningsinstituttet.