- Ledere kan avtaleverket for dårlig

ingelin-killengreen-kvadr.jpg

- Mange ledere i offentlig sektor kan avtaleverket for dårlig. Min erfaring er at de lederne som kan arbeidslivets spilleregler er de beste til både p unngå og å løse konflikter, sa departementsråd i FAD Ingelin Killengreen i sitt foredrag på NTL-dagene torsdag.

- Etter mange år blant annet i politiet har jeg mye erfaring i både å lede og å praktisere medbestemmelse. Jeg mener vi ikke finner de beste løsningene hvis man bare holder seg til hovedavtalens bestemmelser. Den uformelle delen av samarbeidet kan ofte være det viktigste. Det er best å løse spørsmålene før de har blitt en sak eller en konflikt, sa hun.

Killengreen tok også opp det lokale bedriftsdemokratiet. - Det er de lokale lederne, sammen med de lokale tillitsvalgte som er best kvalifisert til å finne de løsningene som passer på det aktuelle tjenestestedet. Men denne typen delegasjon og samarbeid kan settes under press av styrings- og kontrollsystemer. Det kan for eksempel hende at resultatkrav eller eksterne kontrollorgan stiller krav som ikke samsvarer med de lokale løsningene.

- Offentlig sektor i Norge er veldig god. Vi ligger som nummer én på en internasjonal indeks for demokrati, og vi er på sjette plass i effektivitet. Det er veldig bra og noe vi bør være stolte av, men selv om vi er gode på mye, er det bra at offentlig sektor får kritikk. Det er viktig å legge lista høyt, slik at vi alltid har noe å strekke oss etter, sa Killengreen.

- Jeg vil rose dere i NTL og fagbevegelsen for at dere driver opplæring og kunnskap i avtaleverket. Det er et stort opplæringsbehov blant ledere på det samme avtaleverket. Mange ledere kan alt for lite om avtaleverket som jo skal regulere samspillet mellom ledelsen og de ansattes representanter. Ofte gir manglende kunnskap mindre handlingsrom for å finne de gode svarene. De gode lederne som virkelig kan avtaleverket, vet også når de må si nei. På den måten kan vi skape de gode, solide prosessene som grunnlag for gode avgjørelser.

- Jeg tror ikke at det er riktig at de tillitsvalgte skal være med i den daglige ledelsen av virksomhetene. De tillitsvalgte blir gisler for vedtakene, sa Killengren. Ledere må ikke løpe fra ansvaret sitt. Vi må være klare på hvilke roller vi har. De tillitsvalgtes kanskje viktigste rolle er å være tydelige på hva som er utfordringene. Det er de tillitsvalgtes rolle å gå ut og si fra om ressursmangel og andre svakheter. Det er ikke ledelsens oppgave sa departementsråd Ingelin Killengreen.