NTL advarer mot sentralisering og ensretting av universitets- og høgskolesektoren

blindern.jpg

Regjeringen har foreslått endringer i organisasjonsstrukturen i universitets- og høgskolesektoren. NTL mener en nedleggelse av små fagmiljø og mindre institusjoner vil føre til ensretting og svekking av breddeuniversitetene og kompetansemiljøer som i mange tilfeller spiller avgjørende roller i lokalt nærings- og samfunnsliv.

Representantskapsmøtet i NTL Universiteter og høgskoler vedtok denne uttalelsen:

NTL Universiteter og høgskoler ønsker en økt satsning på forskning og utdanning som bidrar til kvalitet i bredde og som gir mulighet til å spisse ledende miljøer. Samfunnsutviklingen krever en mangfoldig utdannings- og forskningssektor som kan møte stadig skiftende behov, og som til en hver tid evner å gi samfunnet tilgang til kompetanse og kvalifisert arbeidskraft lokalt og sentralt. Vi vil derfor advare mot regjeringas oppfordring til nedleggelse av små fagmiljø og mindre institusjoner. Det vil føre til ensretting og svekking av breddeuniversitetene, og til nedleggelse av kompetansemiljøer som er bygd opp over mange år og som spiller avgjørende roller i lokalt nærings- og samfunnsliv.

Regjeringas forslag om endring av organisasjonsstruktur gjennom sammenslåing av universiteter og høyskoler er ikke den eneste løsningen på framtidens utfordringer i høyere utdanning. NTL Universiteter og høgskoler vil peke på behovet for å styrke faglige nettverk mellom de mindre og større institusjonene nasjonalt og internasjonalt. Det er langt mer kostnadseffektivt å styrke det faglige samarbeidet mellom institusjonene enn å sette i gang storstilte omorganiseringsprosesser. Høgskolene spiller en avgjørende rolle i å utvikle kunnskapssamfunnet i sine lokalsamfunn og regioner. NTL Universiteter og høgskoler er kritiske til signalene fra regjeringa om å legge ned høgskoler som alle har sterk identitet og som er viktige for utviklingen av lokalsamfunnet.

Høgskolene og de nye universitetene har historisk hatt ansvaret for profesjonsutdanningene og for utvikling av kompetanse og utdannet arbeidskraft i regionene og distriktene. Å måle forskningsinnsatsen opp mot de gamle universitetene er helt urimelig siden finansieringen er ulik. Regjeringa ser ut til å overse at alle høgskolene og de nye universitetene de siste årene har styrket forskningsinnsatsen og hevet kompetansenivået på ansatte. Gjennom satsning på forskning og utvikling, i tett samarbeid med næringsliv, offentlige institusjoner og lokalsamfunn har høgskolene i dag blitt viktige samfunnsaktører.

Et desentralisert utdanningstilbud er en styrke lokalt, nasjonalt og internasjonalt som bør videreutvikles, ikke reverseres. Regjeringas ambisjon om en befolkning med høy kompetanse krever en desentralisert utdanningsstruktur, både for å rekruttere studenter til høgere utdanning og for å beholde utdannet arbeidskraft lokalt. Institusjonene er også viktige i et etter- og videreutdanningsperspektiv, ved å gi tilbud til studenter som er i en livsfase hvor de er mindre mobile. Dette er også viktig i et likestillingsperspektiv.

Utvikling av utdannings- og forskningssektoren er et nasjonalt spørsmål, og sektoren må sees i et helhetlig nasjonalt perspektiv. Vi reagerer derfor på at regjeringa ønsker å forskuttere vedtak om organisering av institusjonene i nord. NTL Universiteter og høgskoler krever at institusjonene i nord blir en del av behandlinga av den varslede Stortingsmeldinga om strukturendringer i universitets- og høgskolesektoren som kommer våren 2015.