Orginal - Rød
Urbygget ved NMBU
Foto
Eivind Norum

Vi vil styrke universitetsdemokratiet

Universitetsdemokratiet må styrkes. NTL NMBU mener valgt ledelse skal være hovedmodellen i sektoren. Ansatte og studenter må fortsatt ha en betydelig rolle i styringen av universiteter og høgskoler. En modell med valgt rektor bidrar til nettopp det.

15. juni skal universitetsstyret diskutere saken "ansettelse av rektor". Det skjer under åpent møte på Bikuben. I forbindelse med styremøtet ønsker NTL NMBU at det skal bli en åpen debatt rundt saken. I tillegg vil vi poengtere at vårt demokratiske syn er at universitetene og høgskolene skal være demokratisk styrte statlige forvaltningsorgan. Det innebærer at NMBU bør gå for valgt rektor i kjølvannet av at Curt Rice gikk over i annen stilling ved NMBU. 

UH Loven sier at universitetene og høgskolene står helt fritt til å velge den styringsformen de mener er best egnet for sin virksomhet. Avgjørelsesmyndigheten ligger hos universitetsstyret. 

 

Hvis rektor er valgt, gjelder følgende om rektor:
Rektor er styrets leder. Rektor har på styrets vegne det overordnede ansvar for og ledelse av institusjonens virksomhet og fører tilsyn med denne. Rektor, og i dennes sted prorektor, har rett til å delta i møter i alle institusjonens styrer og utvalg. Valgperioden er normalt fire år. Ingen kan gjenvelges som rektor hvis vedkommende vil ha fungert i dette verv i et sammenhengende tidsrom på åtte år ved den nye valgperiodens begynnelse. Den som blir valgt som rektor, trer inn i en åremålsstilling hvis ikke hun eller han allerede er fast ansatt ved institusjonen.

Hvis styret har bestemt at rektor skal velges, skal stemmene ved opptelling vektes slik at stemmene til de ansatte vektes 70–75 prosent og stemmene til studentene vektes 25–30 prosent. Foretas valget i særskilt valgforsamling, skal denne ha en tilsvarende sammensetning.

Styrelederrollen
Valg av styringsform påvirker også rollen til lederen av universitetsstyret, universitetets høyeste beslutningsorgan.
Ved valgt rektor er rektor også styrets leder. I en ordning med ansatt rektor er det Kunnskapsdepartementet som utpeker styrets leder. 

Universitetsdirektørens rolle

Valg av styringsform endrer også universitetsdirektørens rolle. Ved valgt rektor får vi en todelt ledelse. Da er universitetsdirektøren ansvarlig for den administrative virksomheten. Rektor for den faglige. I en styringsform med ansatt rektor er det enhetlig ledelse.

Tema