Like før sommerferien innkalte arbeidsgiver organisasjonene i Forsvaret til lønnsforhandlinger med hensikt i å rekruttere og beholde arbeidskraft i rurale strøk. (HTA 2.5.3.2)
Kravet fra arbeidsgiver var å innføre et lønnstillegg til militære arbeidstakere i områder hvor det er vanskelig å rekruttere og beholde personell (Finnmark og indre Troms) Videre inneholdt kravet at dette er et midlertidig tillegg i to år for de som arbeider i områdene, eller får tilsetning i perioden.
NTL Forsvar har igjennom arbeidet med lønns,- og incentivprosjektet vært positive til et slikt tillegg i utkantstrøk. Selvfølgelig med forbehold om at tillegget ikke skal skape lokale skjevheter eller forskjellsbehandling. NB: Prosjektgruppen anbefalte ikke at tillegget skulle avgrenset til militært personell.
Under lønnsforhandlingene før sommeren fremmet NTL Forsvar et motkrav hvor tillegget må gis til alle arbeidstakere i områdene uavhengig av stillingskode. Dette blant annet med bakgrunn i likebehandling av ansatte, arbeidsmiljøutfordringer, diskrimineringsgrunnlag og rekrutteringsutfordringer også på sivil side. Arbeidsgiver godtok ikke dette kravet, og fremmet ikke noen tilbud hvor sivilt personell ble inkludert. NTL Forsvar kommuniserte tilbake til arbeidsgiver at vi var enige i tilbudet til de militære, men at helheten ikke var akseptabel da sivile arbeidstakere ble utelatt. Dermed oppsto det en uenighet hvor NTL Forsvar fikk støtte fra Parat.
Prosedyrereglene ved uenighet i slike forhandlinger, er at arbeidsgivers siste tilbud gjøres gjeldende. Det finnes ingen tvisteløsningsmekanismer slik det er i andre forhandlinger i Hovedtariffavtalen. NTL la dermed inn en protokolltilførsel hvor vi oppsummerte hvorfor arbeidsgiver selv må ta ansvar for denne forskjellsbehandlingen de har innført. (Les under)
Rett før sommeren kommuniserte arbeidsgiver og de militære organisasjonene at partene var kommet til enighet om et områdetillegget i Forsvaret. Dette var altså ikke riktig da NTL Forsvar med støtte fra Parat forsvar, tok ut uenighet.
Det ble også gjennomført møter mellom NTL, Parat og arbeidsgiver hvor organisasjonene har fått lovnader om at kommunikasjonen vil endres. Det som er riktig er at Forsvarsstaben måtte bruke "styringsretten" for å utelate sivile arbeidstakere fra å få dette tillegget.
NTL Forsvar har hele tiden kjempet for at sivile skal likebehandles med militære. Dette blant annet fordi innretningen og bakgrunn for tillegget, tilsier at det må treffe alle arbeidstakere for ikke å være diskriminerende. NTL Forsvar mener arbeidsgiver diskriminerer en hel arbeidstakergruppe når de utelater sivile som står skulder ved skulder med militære i disse områdene. Forsvaret har de samme utfordringene med å rekruttere og beholde sivile som det er å beordre militære på disse lokasjonene.
Et eksempel på hvor galt dette blir er at en militær kokk vil få tilleggene men ikke en sivilt kokk.
NTL Forsvar er svært skuffet over at en arbeidsgiver i Staten bedriver en slik forskjellsbehandling, og dette skaper negative reaksjoner hos våre medlemmer. Det er også skuffende at det kun var Parat forsvar som tok ut uenighet sammen med oss.
Vi mener at tillegget vil bidra til økte arbeidsmiljøproblemer, og at flere sivile arbeidstakere nå vil finne seg annet arbeid.
Men vi gir oss ikke med denne saken, eller i kampen for et godt arbeidsmiljø og gode lønns- og arbeidsvilkår for våre medlemmer i Forsvaret. Fortsettelse følger.
Protokolltilførsel fra NTL:
NTL er uenig i at sivile ikke er omfattet av områdetillegget. Vi er enige i at områdetillegget skal gis, men ikke kun til militære.
Behovet for å rekruttere og beholde medarbeidere begrenser seg ikke til militære stillinger. Det er kjent at forsvaret sliter med å beholde/rekruttere i flere sivile grupper. NTL Forsvar mener det er usaklig forskjellsbehandling mellom ansattgrupper å kun tilstå tillegg til ansatte i militære stillinger. Områdeuttrekket er basert på sentralitetsindeksen, og det er ikke dokumentert at militære er en særskilt gruppe.
Målet om å oppnå å beholde/rekruttere ansatte i militære stillinger i disse særskilte områdene vil dessuten svekkes der arbeidsgiver ikke lengre kan levere på sivile støttefunksjoner som militært ansatte har behov for. En stor grad av de sivile stillingene inngår i styrkestrukturen og er like viktig for forsvarets beredskap.