Yrker hvor man er nødt til å forholde seg til at andre kan ha det vanskelig er på sykefraværstoppen. Noe av årsaken til dette kan være at det å stå i følelsesmessige vanskelige situasjoner jevnlig kan gi skadevirkninger og føre til «omsorgstrøtthet» (compassion fatigue).
Omsorgstrøtthet er derfor noe vi i NTL NAV Oslo mener det er viktig å ha et mer systematisk fokus på i NAV. Tirsdag 5 april fra kl 09.00 - 11.15 arrangerer NTL NAV Oslo og NTL NAV derfor et landsdekkende frokostwebinar med psykolog Per Isdal. Han vil gi en innføring i hva omsorgstrøtthet er, og hva vi kan gjøre for å forebygge. Nestleder i NTL NAV, Torgeir Homme, vil deretter gi informasjon om NTL NAVs arbeid for trygge arbeidsplasser og et godt arbeidsmiljø. Omsorgstrøtthet er et viktig aspekt i NAV-hverdagen og dette er også et punkt som ble berørt i medarbeiderundersøkelsen og som bør følges opp systematisk. Det psykiske arbeidsmiljøet faller ofte i bakgrunnen i store omstillingsprosesser og «akutt»-situasjoner, som den Covid19-pandemien har ført til.
Psykolog Per Isdal er kanskje den i Norge som har satt mest søkelys på omsorgstrøtthet og andre skadevirkninger av det å jobbe med høye emosjonelle krav. Til vanlig jobber han ved Alternativ til Vold, som han var med å grunnlegge. I 2011 mottok han Den store psykologprisen for sitt arbeid med å utvikle behandlingstilbud for menn som har utøvd vold mot kvinner. Men dette arbeidet satte spor, og førte til at han nær ble utbrent. Resultatet ble til et foredrag og senere en bok: "Smittet av vold. Om sekundærtraumatisering, compassion fatigue og utbrenthet i hjelperyrkene.". Her drar han veksler på forskning på området og egen erfaring.
- Etter 11 år i jobben hadde jeg begynt å skjønne at jeg ble preget av det jeg møtte. Det mørket jeg møtte i jobben, ble til mørke i meg, sier han i boka.
Webinaret er del to i en webinarserie om arbeidsmiljø. Første webinar ble arrangert 27 januar om arbeidsmiljøutfordringer i NAV og bedriftshelsetjenesten. NTL NAV Oslo vil følge opp tematikken i sitt videre arbeid med arbeidsmiljøutfordringer.
Meld deg på her, eller ta kontakt med din tillitsvalgte for mer informasjon. Webinaret vil ikke bli tatt opp.
Webinaret gir fri etter hovedavtalens § 39 3-1.