NTL: Vern om sexkjøpsloven

lover.jpg

I forbindelse med årets 8. mars-markering vil NTL verne om den vedtatte sexkjøpsloven. Forbundsstyret har vedtatt en uttalelse om hvorfor det er viktig å bevare loven. NTL frykter at regjeringen vil komme med forslag om å fjerne loven, noe vi advarer sterkt mot. NTL mener at det skal bli lettere for ofre for menneskehandel å få opphold i Norge og at det må settes inn flere helse- og sosialfaglige tiltak for de som har vært i prostitusjon.

Uttalelse vedtatt av NTLs forbundsstyre 4. mars 2015:

Sexkjøpsloven fungerer og må følges opp med bedre hjelpetiltak

Sexkjøpsloven har dempet markedet for og etterspørselen etter prostitusjon og gjort Norge mindre attraktivt for
menneskehandel. Samtidig driver sterke krefter i prostitusjonslobbyen nå en internasjonal offensiv for å få definert prostitusjon som ”sexarbeid”.

Vi vet regjeringspartiene er motstandere av loven og har gjennomført en evaluering av loven. I samarbeidsavtalen regjeringen har med Venstre og Kristelig Folkeparti vil de etterfølge evalueringen med en stortingsmelding. NTL frykter et forslag om å oppheve sexkjøpsloven, noe vi vil advare sterkt mot. Det finnes ingen indikasjoner på økt vold mot prostituerte som følge av loven.

NTL mener at prostitusjon er vold og overgrep mot kvinner. Prostitusjon kan aldri bli vanlig arbeid. Kun i en verden der det er utenkelig at kvinner kan være kjøpt av penger kan det oppstå ekte likeverd og virkelig frigjøring.

NTL mener Sexkjøpsloven i seg selv er vårt beste virkemiddel for å endre holdninger til prostitusjon. Derfor er det bra at holdningene blant unge om å kjøpe sex har endret seg, og det er spesielt gledelig at dette også gjelder unge menn.

NTL ser at det kuttes i gode helse- og sosialfaglige tilbud til personer som har vært i prostitusjon, til tross for tverrpolitisk enighet om disse tiltakene. NTL krever at tildelingene økes. NTL krever også at ofre for menneskehandel får et vesentlig bedre vern og at det må være lettere for dem å få opphold i Norge.