Forberedelser til produktivitetsdebatten

victor-normann.jpg

Konkurranse, privatisering og nedbygging av skillet mellom ansettelsesformene i og utenfor staten er tre utfordringer NTL kommer til å møte i nær framtid, Sa Victor Normann da han innledet på NTL-konferansen 2015. Den tidligere arbeids- og administrasjonsministeren gikk gjennom sitt syn på disse utfordringene og hvordan han mente NTL burde forberede seg på dem.

Normann tok utgangspunkt i Produktivitetskommisjonens arbeid.

- Produktivitet er en brøk med output i telleren og input i nevneren. Jeg tipper NTL ser for seg at Produktivitetskommisjonens fokus kommer til å være hvordan vi kan gjøre nevneren så liten som mulig i offentlig sektor. Forhåpentligvis vil fokuset være hvordan vi med en gitt nevner kan få en så stor teller som mulig. Da vil det være lettere å få til et godt samarbeid om produktivitet i offentlig sektor, sa Normann.

Normann mente debatten om konkurranse i offentlig sektor foregår på feil premisser. – Hva mener vi med konkurranse? I dagligtalen snakker vi om spill med en vinner og mange tapere. I økonomien fungerer ofte konkurranse som en arena med mange vinnere og noen tapere. Så spørsmålet er: skal vi ha konkurranse om markedene eller i markedene. Ofte kaller vi anbud for konkurranse. Men anbud medfører monopol. Dette er ikke konkurranse. Det er en nødløsning. Vi bør lage reell konkurranse mellom offentlige virksomheter. Det er bedre enn å konkurrere med halvstuderte røvere i privat sektor.

I spørsmålet om privatisering fokuserte Normann på at privatisering ikke bare er politisk motivert. - Trusselen om privatisering av offentlige tjenester er et spørsmål om leveringsevne. Er ikke tjenestene bra nok vil de velstående kjøpe private alternativer. For å beholde legitimiteten og velgergrunnlaget for velferdsstaten må de offentlige godene holde høy kvalitet. Da må vi ha tilstrekkelig finansiering av den og vi må ha de beste hodene, sa Normann.