Hvordan verdsette tjenesteproduksjonen?

kalle-moene.jpg

- Det er ikke alle organisasjoner som har samme mål, og det som er utfordrende med offentlig sektor er at man måler kostnadene, men at man ikke har en reell verdsetting av det som produseres. Hva er f. eks. produktivitet i finansdepartementet? Hvordan kan man verdsette det? spurte Moene retorisk da han innledet på NTL-konferansen 2015.

Kalle Moene, som er økonomiprofessor ved Universitetet Oslo, hadde fått spørsmålet om hvordan vi skal forstå begrepet "effektivisering av offentlig sektor".

- Produktivitetsutviklingen i privat sektor har vært oppsiktsvekkende høy i de nordiske land i forhold til andre steder. Det som er interessant er hva er det vi bruker produktivitet til? Norge har valgt små lønnsforskjell, organisert arbeidslivet, stor velferdsstat og høye skatter. På grunn av at vi har hatt disse ordningene har Norge skapt mange vinnere.

Moene trakk fram konkurranse som helt avgjørende for produktiviteten. - Det er viktig å skille mellom type konkurranse. Den ideelle konkurransen handler om å gjøre ting så billig og effektivt som mulig. Den reelle konkurransen handler om å skape nye ting og nye produkter som skapes gjennom kreativ ødeleggelse, nye ting blir skapt og utraderer det gamle. Spørsmålet er hvordan vi kan oppnå den type kreativ ødeleggelse i offentlig sektor? Vi må bevare muligheten for innovasjon som kommer nedenifra, og det er ikke sikkert Rattsø-utvalget legger vekt på det.

Moene mente fagforeningene i Norge har bidratt positivt til produktivitet nettopp fordi de har medbestemmelse på en hel rekke aspekter ved virksomheten, og ikke bare lønn. Dermed ser de ting i sammenheng istedenfor å kun fokusere på en ensidig maksimering av lønnsoppgjøret.

Kalle Moene oppfordret NTL til å velge ut noen saker fra Produktivitetskommisjonen, samarbeid om de, og bøye dem i en retning man selv ønsker. - Innstillingen til kommisjonen er veldig lang og det er ikke sikkert det vil være så mye som står igjen, avsluttet Moene.