Når måling blir et selvstendig mål

john-leirvaag-intervju.jpg

- I et forsøk på å skaffe seg informasjon om at ressursene i staten benyttes til det som er politisk besluttet, er det innført målstyringssystemer i staten. Men den detaljerte målstyringen fører til at telling og måling omgjøres til selvstendige mål, og at oppgavene som skal løses blir underordnet styringssystemet. Faglige vurderinger må vike, skriver NTL-leder John Leirvaag i en kronikk i Klassekampen torsdag.

Last ned: Kronikken i sin helhet

Kronikken tar opp flere av problemstillingene som debatteres på NTL-konferansen denne uken, blant annet basert på tallene fra NTL-undersøkelsen 2015.

Leirvaag problematiserer såkalt "tydelig" ledelse. - En tydelig – og autoritær – lederstil kan føre til at staten ikke nyttiggjør seg de ansattes kunnskap. En av de fremste styrkene i norsk arbeidsliv er at ledere og ansatte har tillit til hverandre og anerkjenner hverandres kunnskap. Avveininger mellom effektivitet og faglighet blir best når fagpersonene selv får muligheten til å gjøre disse prioriteringene. Det tar mindre tid, og vi tror også at gode avgjørelser tas best av dem som er nærmest oppgavene.

NTL-lederen oppfordrer Jørn Rattsø og Produktivitetskommisjonen til å se på andre styringsformer i staten. - Den norske samarbeidsmodellen har ført til at Norge er et av verdens mest produktive land. Vårt råd til kommisjonen er at den baserer sitt arbeid på kunnskap om offentlig sektor og effektiviteten i tillitsbasert styring, ikke på myter om late byråkrater og kontrollstyringens fortreffelighet.