Hvis vi reduserer tidsstandarden for klesskift, blir vi da mer produktive?

cathrine-sandnes.jpg

Tidsstandardisering av arbeidsoppgaver er utbredt i mange bransjer, blant annet hjemmetjenesten, renhold og på universitetene. Den ekstreme kontrollen over medarbeiderne er et uttrykk for degradering av arbeid, mistillit til arbeidstagerens faglige kompetanse og evne til å vurdere, og fører til lavere motivasjon, sa daglig leder i Manifest Analyse Cathrine Sandnes da hun innledet på NTL-konferansen torsdag.

Sandnes brukte eksempler fra hjemmetjenesten, der arbeidet i mange kommuner tidsstandardiseres ned på minuttnivå. Sandnes spurte retorisk: Hvis vi reduserer tidsbruksstandarden for å skifte klær på gamle fra åtte til fem minutter, blir vi mer produktive da?

Sandnes viste at det motsatte fort kan være tilfelle. Kompliserte kontrollregimer innebærer det motsatte av prinsippene i den høyproduktive norske arbeidslivsmodellen. Kompetanse forsvinner, ansvar forvitrer.

I København har kommunen erstattet stoppeklokkesystemet med et tillitssystem, der de ansatte bruker mindre tid på registrering og mer tid på det de ser behov for i den enkelte konkrete situasjonen. Resultatet har vært mer fornøyde brukere og bedre arbeidsforhold for de ansatte.