Hva spiser opp effektiviseringen?

eivind-tesaker.jpg

De siste 15 årene har vi hatt et veldig reformfokus i forvaltningen, men effektiviseringseffekten har ofte uteblitt. Hvorfor det? Omstilling i forvaltningen har i stor grad kommet ovenfra. Produktivitetskommisjonen trenger input fra dem som har vært med på disse prosessene, det vil si oss som er ansatt i forvaltningen, sa avdelingsdirektør i Kulturdepartementet Eivind Tesaker på NTL-konferansen torsdag.

Tesaker har skrevet kronikk og bok om styringen av statsforvaltningen. Til grunn for kritikken ligger at store investeringer og omstruktureringer ikke resulterer i noen effektivisering, men i en svekkelse av medbestemmelse og ytringsfrihet, og redusert kvalitet, faglighet og tillit innad og utad.

- Ledere bør få en bedre systemforståelse. Mange ledere i statlige virksomheter er ikke flasket opp i forvaltningen, de henter ledelsessystemer utenfra som ikke passer. Vi må basere ledelsen i forvaltningen mer på interne demokratiske prosesser, ytringsfrihet, reell meningsbryting og medbestemmelse. Vi må tørre å ta debattene, og det bør aller helst skje internt på hver arbeidsplass, sa Tesaker.