Dårligere budsjett for folk flest

Statsbudsjettet 2015.jpg

I Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 svekkes nok en gang inntektene til fellesskapet. NTL vil ha en sterk og moderne stat som leverer gode tjenester til innbyggerne. Regjeringens forslag går i motsatt retning med å prioritere skattekutt. Det svekker fellesskapets inntekter og vil gå utover tjenestene til innbyggerne.

Regjeringens tiltak er ikke tilstrekkelige for å bekjempe den økende ledigheten. Det vi trenger er motkonjukturtiltak som monner, og som skaper flere arbeidsplasser. Vi trenger reformer som styrker tjenestetilbudet til innbyggerne og sist, men ikke minst, trenger vi en plan for en grønn og rettferdig omstilling av norsk arbeidsliv. Det finner vi ikke i dette budsjettet, sier John Leirvaag, forbundsleder i NTL.

Generelt kutt i driftbudsjettene vil gi dårligere tilbud
Regjeringen kutter også i år alle statlige virksomheters driftsbudsjett med minst 0,5 prosent. Disse kuttene vil få konsekvenser for virksomhetenes tjenester til innbyggerne. Mange statlige virksomheter har vært kontinuerlig under omstilling i mange år. Generelle kutt, uten å vurdere situasjonen i den enkelte virksomhet, rammer alle og virksomhetene som har kommet langt i forbedringsarbeidet rammes spesielt hardt.

Om regjeringen ønsker å forbedre tjenestetilbudet og effektivisere statlig virksomhet må de bruke medarbeidernes kompetanse til å finne bedre løsninger. Det stiller NTL gjerne opp på, sier Leirvaag.
NTL har allerede sett virkningen av tidligere års kutt ved at flere eldre arbeidstakere mister jobben, som i Statistisk Sentralbyrå. Dette er dårlig personalpolitikk, og stikk i strid med ambisjonene om at flere skal stå lenger i jobb.

Skattekutt svekker folks velferd
Regjeringa prioriterer skattekutt. Det gir fellesskapet mindre inntekter til å drive og utvikle velferdstjenestene. Skal virksomheter levere gode tjenester må de få tilstrekkelige ressurser, sier John Leirvaag.

Regjeringa bruker oljepenger for å finansiere skattekuttene. I løpet av tre år har Høyre og FRP-regjeringa svekket statens skatteinntekter med rundt 22 milliarder kroner. Dette er ikke penger folk flest får glede av - hverken gjennom felleskapets tjenester eller i egen lommebok.

– Konsekvensene er at det ikke blir nok penger til å finansiere vår felles velferd, sier Leirvaag.
Norsk Tjenestemannslag har 50 000 medlemmer i statlig sektor og statlig tilknyttede virksomheter.

Kutter i støtte til miljø- og klimaorganisasjoner
Regjeringen kutter bevilgningene til samtlige frivillige klima- og miljøorganisasjonene med unntak av Regnskogsfondet. NTL mener dette er svært uheldig, da disse organisasjonene er helt sentrale i norsk klimaarbeid og ivaretar mye av sektorens kompetanse og engasjement. Hvis regjeringen ønsker å gjennomføre en god klima- og miljøpolitikk er dette kuttet helt uforståelig. Det vil føre til mindre miljøkompetanse, mindre folkelig engasjement og mindre kritikk mot regjerings klimapolitikk. Vi håper Venstre og Kristelig Folkeparti sørger for at dette kuttet reverseres i sine forhandlinger med regjeringen, sier NTL-leder John Leirvaag.

Kutter i lånerammen til Husbanken
Regjeringen viderefører en usosial boligpolitikk gjennom å kutte i lånerammen til Husbanken samtidig som vilkårene for å få lån innsnevres. Kutt i foregående år skjerpes ytterligere i år.

Kutt i statlig barnevern
Det foreslås en økning på 87 mill på området. Dette er imidlertid øremerka kjøp av tjenester fra private. Det betyr at det i realiteten vil føre til en svekkelse av det statlige barnevernet og er en ren overføring av ressurser og aktivitet fra offentlige velferdstjenester til profittdrevet privat næringsvirksomhet, sier Geir Nilsen, leder i NTL BUF familie- og beredskapshjem. Dette åpner på nytt opp for barnevernsbaroner i sektoren. Jeg trodde dette tilhørte fortida, sier Nilsen.

Det er vanskelig å se hvordan dette skal bidra til at barnas stilling styrkes. I forslaget til budsjett for Justis- og beredskapsdepartementet vises det til at Barne- ungdoms- og familieetaten har ansvaret for innkvartering og bosetting av enslige mindreårige under 15 år. I lys av den aktuelle situasjonen med omfattende flyktningstrømmer er det skremmende at det ikke budsjetteres med økt innsats og beredskap for denne svært sårbare gruppen.

Departementet gjør det klart at det skal eksperimenteres med barnevernstjenesten. Enkelte pilotkommuner skal få større faglig og økonomisk ansvar på barnevernsområdet. NTL mener en fragmentering av ansvar på dette området ikke er det rette tiltaket for barn og unge som trenger samfunnets omsorg, sier Nilsen.

NTL Fiskeridirektoratet: Ikke høyde for omstillingsressurser i budsjettforslaget
I budsjettforslaget referer Nærings og fiskeridepartementet til den vedtatte omorganiseringen med fem regioner og færre kontorsteder som gjennomføres i disse dager i Fiskeridirektoratet. Det ligger en forventing om at det iverksettes mer i løpet av 2016. Det vises til DIFI- rapporten som konkluderer med at vi stort sett leverer. Omstilling koster, og jeg finner ikke at budsjettet tar høyde for det. Vi vil måtte ta i bruk økonomiske virkemidler ved reduksjonen av kontorsteder, og jeg er skuffet over at det ser ut til at vi må bruke av ordinært driftsbudsjett til det, i tillegg til at vi får det «ostehøvelkuttet» som alle andre etater også får.

Når det gjelder personalpolitikken i denne omstillingsprosessen bør departementet bestille en oversikt over forventede økonomiske og/eller bevilgningsmessig konsekvenser som følge av ulike økonomiske virkemidler som er tenkt brukt for å løse personellmessige utfordringer. Fiskeridirektøren må redegjøre for en slik oversikt før omorganiseringer iverksettes.

Departementet ønsker en voksende og stadig mer innovativ havbruksnæring. Fiskeridirektoratet ser jo selv at vi er nødt til å kanalisere mer av våre tilsynsressurser over på havbrukstilsyn – det er en omstilling som vi har snakket en del om – men jeg savner mer konkretisering og penger bak ordene. Når vi ikke får tilført ekstra midler til tilsynspersonell, må vi blant annet se på omskolering av egne ansatte, og det er ikke gratis. Min konklusjon er at jeg er skuffet over forslaget til statsbudsjett, men slett ikke overrasket, sier Rune Rasmussen, leder i NTL Fiskeridirektoratet.