TISA: en trussel mot velferden

Kjersti-Barsok-kvad.jpg

TISA-avtalen kan gi private selskaper rett til å saksøke stater dersom statene endrer vilkår i selskapenes disfavør i tiden etter en investering. - Dette vil kunne innebære at staten abdiserer fra sin posisjon i samfunnsutviklingen og at reguleringsendringer i avtaleperioden må gå i private selskapers favør, på bekostning av velferden sier Kjersti Barsok 1. nestleder i NTL.

- Om høyere utdanning overlates til markedet, skal det ikke kunne tas tilbake i offentlig regi dersom et nytt politisk flertall ønsker det – det er jo galskap, sier Barsok.

TISA-avtalen, The Trade In Services Agreement kan presse frem privatisering av offentlige tjenester blant annet innen helse- og omsorg, transport, utdanning, vann- og energi. Handelsavtalen TISA blir fremforhandlet mellom 50 land, blant annet Norge, USA og EU-landene. Forhandlingene begynte i 2012, og pågår enda.

- Vi mener at offentlige tjenester ikke egner seg til å være handelsvare på internasjonale markeder og skal ikke være en del av handelsavtaler Norge inngår. Offentlige sektor skal sørge for tjenester til befolkning på en rettferdig måte, der overskuddet går tilbake til fellesskapet . Handelsavtaler som TISA truer lokaldemokratiet, sier Barsok.

TISA kan få konsekvenser for offentlig sektor ved at flere private internasjonale aktører kan komme inn på det norske markedet der offentlige tjenester i dag dominerer. TISA kan også gjøre det vanskeligere å rekommunalisere eller renasjonalisere tjenester som tidligere er privatisert, med en klausul som vil hindre land i å deliberalisere tjenester. I tillegg kan TISA føre til en ytterligere liberalisering av finanssektoren. NTL mener Norge ikke skal gå inn i en avtale som kan gi disse konsekvensene.

- Forhandlingen har trukket ut i tid, de foregår i det stille og er unntatt offentlighet. Det er et problem mener Kjersti Barsok, nestleder i NTL .


Internasjonal handel må foregå på en måte som fremmer demokrati, menneskerettigheter og ikke minst faglige rettigheter. De internasjonale handelsavtalene må respektere dette, og bidra til en rettferdig utvikling i landene som handler med hverandre, sier Barsok.


Dag Seierstad skriver i Klassekampen 18. april 2015 om forskjellen på en demokratisk forankret lovendring og en avtale som forplikter staten på lengre sikt: "Det er en enorm forskjell på å endre norsk lov i markedsliberal retning og å legge inn en generell forpliktelse til markedsadgang og nasjonal behandling for utenlandske selskap for all framtid. En norsk lov kan når som helst endres av et Storting som ønsker å endre den. En TISA-forpliktelse binder alle framtidige Storting, uansett hva norske velgere måtte tenke og ønske."

NTL har sammen med 40 andre organisasjoner sluttet seg den internasjonale aksjonsdagen mot TISA-avtalen lørdag 10. oktober og arrangementet i Oslo er foran Stortinget kl. 14. - 15.
Kjersti Barsok 1. nestleder i NTL, Liv Signe Navarsete utenrikspolitisk talskvinne i Senterpartiet og Lise Rødland nestleder i Attac Norge holder appeller. Musikk med Henning Kvitnes, Tove Bøygard og Jørgen & Jørgensen.

Les mer om TISA: www.tisa.no
Og om aksjonen: https://www.facebook.com/events/919599714783854/